Vîlceanu: România a atras în exerciţiul bugetar 2014-2020 aproximativ 70% din fondurile europene puse la dispoziție
„Pentru că s-a tot spus în ultimele luni ‘Domnule, stăm foarte rău la absorbţie, toţi miniştrii de până acum ai Fondurilor Europene nu şi-au făcut datoria, cei din minister nu-şi fac datoria’ şi aşa mai departe, o să vă spun că lucrurile nu stau aşa. La acest moment, România a atras 33,1 miliarde de euro în exerciţiul bugetar 2014 – 2020, bineînţeles ştiţi foarte bine că beneficiem de acel mecanism M+3 şi practic terminăm exerciţiul în 2023, deci 33 de miliarde din 48 puse la dispoziţie asta înseamnă, dacă facem un calcul simplu, aproximativ 70% din banii care au fost alocaţi României au fost atraşi, mai exact undeva la 68% din sume au fost atrase. În această perioadă în care eu am fost ministru la MIPE au fost plătite cam 1,7 miliarde de euro, în ultimele patru luni, din care 625 de milioane de euro pentru programele operaţionale gestionate de MIPE”, a spus Vîlceanu.
Potrivit acestuia, autorităţile de management au semnat până în prezent 12.977 de contracte de finanţare cu beneficiari, din care MIPE 4.958 şi Ministerul Dezvoltării 8.019 contracte. Valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 44,52 miliarde de euro, din care MIPE 30,36 miliarde de euro şi Ministerul Dezvoltării 14,16 miliarde de euro.
„În ultimele patru luni, numărul total de contracte semnate cu beneficiari au fost câte 1.004 contracte de finanţare, cu o valoare totală de aproximativ 1,8 miliarde de euro. Pentru programele operaţionale gestionate de MIPE – 587 de contracte de finanţare în ultimele patru luni, în valoare de 1,2 miliarde de euro. Plăţile totale către beneficiari în cadrul acestor contracte însumează 14,96 miliarde de euro, MIPE – 10,32 miliarde şi Ministerul Dezvoltării – 4,64 miliarde de euro. Progresul înregistrat în ultimele patru luni în ceea ce priveşte plăţile totale efectuate este de aproximativ 1,5 miliarde de euro, pentru programele operaţionale gestionate de MIPE – 1 milion de euro”, a precizat ministrul demisionar.
Dan Vîlceanu a precizat că, din analiza estimărilor de plăţi, rezultă că necesarul de sume acoperă toate declaraţiile de cheltuieli transmise Comisiei Europene în anul 2022 şi România nu riscă dezangajări în anul 2022.
Fostul ministru consideră că mandatul său, deşi a fost scurt, este unul cu câteva realizări notabile. De asemenea, el a apreciat că MIPE trebuie consolidat în continuare, fiind nevoie de mai mulţi profesionişti.
„Din punctul meu de vedere şi conform viziunii mele, acest minister are nevoie în continuare să fie consolidat. Are nevoie în continuare să primească şi alţi oameni şi alţi profesionişti care pot aduce plusvaloare şi pot aduce un plus în ceea ce înseamnă absorbţia pe următorii ani. Din acest punct de vedere, am lansat în dezbatere publică proiectul de reorganizare a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Sunt necesare, aşa cum vă spuneam, câteva consolidări ale structurii de personal, mai ales în ceea ce priveşte partea de PNRR, dar şi bineînţeles partea de programe operaţionale viitoare şi, de asemenea, aş vrea să vă spun că, chiar cu acest personal care nu a fost întotdeauna suficient, am reuşit să furnizăm şi celorlalte ministere, care nu au avut o performanţă din punct de vedere al absorbţiei în ultimii ani, să furnizăm şi acolo personal calificat care să ridice puţin nivelul de absorbţie faţă de ce s-a întâmplat până acum şi să pună în mişcare câteva chestiuni prioritare pentru noi, cum ar fi PNRR”, a susţinut acesta.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a anunţat miercuri că şi-a înaintat demisia premierului Nicolae Ciucă.
„În urmă cu aproximativ o oră, după finalizarea şedinţei de Guvern, mi-am înaintat demisia domnului prim-ministru, Nicolae Ciucă, aşa cum am anunţat şi în urmă cu câteva zile de la sediul Partidului Naţional Liberal”, a spus Vîlceanu.