Vîlceanu: România a semnat acordul de împrumut pentru PNRR. În câteva zile vom mai primi 1,95 de miliarde de euro

10 12. 2021
Vilceanu

„Astăzi a fost semnat şi acordul de împrumut pentru România, ne mai vin şi restul de 1,95 miliarde de euro din partea de împrumut din PNRR. Aşa cum ştiţi, avansul din partea de granturi este deja în contul din Banca Naţională. În scurt timp o să ne vină şi partea de împrumut, cele aproximativ 1,95 de miliarde de euro, care fac parte din 13% din cei 14,9 miliarde de euro pe care îi avem în componenta de împrumut”, a precizat Vîlceanu, într-un briefing de presă susţinut la Palatul Victoria, după şedinţa de Guvern.

Întrebat ce înseamnă în scurt timp, respectiv o lună, două, el a răspuns: „Nu, nu. Vin anul acesta, în câteva zile, nu se pune problema”.

În data de 2 decembrie, Comisia Europeană a transferat României suma de 1,8 miliarde de euro sub formă de prefinanţare, echivalentul a 13% din totalul de granturi alocate acestei ţări în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR), a anunţat la acea dată un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Plata de prefinanţare va sprijini demararea implementării măsurilor de investiţii şi de reformă cuprinse în Planul de redresare şi rezilienţă al României. Se preconizează că România va primi, pe parcursul planului său, un total de 29,2 miliarde euro, din care granturi în valoare de 14,2 miliarde euro şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde euro.

Plata din 2 decembrie a fost efectuată ca urmare a succesului primelor operaţiuni de împrumut derulate în cadrul instrumentului NextGenerationEU. Până la sfârşitul anului, Comisia intenţionează să mobilizeze până la 80 de miliarde euro sub formă de finanţare pe termen lung, care va fi completată cu titluri pe termen scurt („EU-Bills”), pentru a finanţa primele plăţi planificate în favoarea statelor membre în cadrul NextGenerationEU.

Ordonanța pentru fluxurile financiare din PNRR

Vîlceanu a mai spus vineri că a fost aprobată ordonanţa privind fluxurile financiare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care urmăreşte modul în care circulă financiar banii între instituţiile statului român.

„Este o ordonanţă foarte importanţă, pentru că este ordonanţa privind fluxurile financiare în cadrul PNRR. Un text foarte tehnic care se referă la instituţiile statului român implicate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi modul în care circulă financiar banii între aceste instituţii”, a precizat Vîlceanu, într-un briefing de presă susţinut la Palatul Victoria, după şedinţa de Guvern.

El a susţinut că această ordonanţă este şi un jalon, în cadrul celor 21 de jaloane pe care România le are de îndeplinit până la finalul anului, fiind practic al 6-lea jalon „pe care acum îl avem deja îndeplinit”.

„Este o ordonanţă care specifică foarte clar modul în care banii vor circula. Este diferit circuitul faţă de fondurile europene clasice, aici avem de a face cu un circuit prin buget, cu prevederi bugetare care sunt cuprinse şi în legile bugetare şi ulterior raportări din 3 în 3 luni a nevoilor şi a sumelor cheltuite. Coordonatorul de reformă raportează la MIPE şi la Ministerul de Finanţe, din 3 în 3 luni, şi sumele de care are nevoie, dar şi sumele pe care le-a cheltuit. MIPE este cel care monitorizează, verifică, controlează tot acest circuit şi comunică Comisiei mai departe toate aceste date”, a spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Potrivit sursei citate, ca un element de noutate, anumite investiţii vor fi efectuate prin agenţiile de dezvoltare regională. „Aici mă refer la câteva investiţii din cadrul componentelor social, sănătate şi educaţie”, a adăugat Dan Vîlceanu.

Guvernul României a adoptat vineri Ordonanţa de urgenţă care reglementează cadrul instituţional, fluxurile financiare şi modul de verificare a utilizării fondurilor alocate României prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a anunţat MIPE într-un comunicat.

Ordonanţa de urgenţă reglementează în detaliu cadrul instituţional pentru implementarea PNRR şi stabileşte fluxurile financiare, de monitorizare, verificare şi control a utilizării fondurilor alocate.

Astfel, MIPE va exercita toate atribuţiile de monitorizare, verificare, control şi constatare, întocmire şi semnare a cererilor de plată transmise Comisiei Europene în vederea atragerii fondurilor alocate.

Totodată, actul normativ reglementează modalitatea de alocarea fondurilor către instituţiile care coordonează implementarea reformelor şi investiţiilor prevăzute în PNRR. Mecanismul are la bază principiul planificării bugetare şi prevede alocarea în bugetele coordonatorilor de reforme a sumelor din PNRR, precum şi a finanţării naţionale, dacă este cazul.

România are pentru anul viitor o finanţare de aproximativ 6,171 miliarde de euro, a căror accesare depinde de îndeplinirea condiţionalităţilor din program. Pentru anul 2021 şi primul trimestru 2022 sunt planificate 45 de ţinte sau jaloane din care șase sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare.

România beneficiază de fonduri în valoare de 29,2 miliarde euro. Prima transă din prefinanţarea pentru implementarea PNRR, în valoare de 1,85 miliarde euro, a fost plătită României la începutul acestei luni.

Reamintim că din cele 29,2 miliarde euro, 14,24 miliarde de euro sunt finanţări nerambursabile, iar 14,94 de miliarde de euro – împrumut acordat în condiţii avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.