Vin bani noi la Bursa din Bucureşti. Peste 500 de milioane de lei vor intra numai de la fondurile mutuale, în 2015
Fondurile cu expunere pe acţiuni româneşti, administrate Erste Asset Management România (EAM), ar putea aloca în astfel de active circa 40% din intrările de bani noi, aşteptate de la investitori în 2015. Astfel, 40 de milioane euro din vânzările nete de titluri ale fondurilor, de 100 milioane de euro, vor fi alocate acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), potrivit estimărilor lui Dragoş Neacşu, preşedintele executiv al EAM.
EAM este unul dintre liderii autoritari al pieţei fondurilor mutuale, cu o cotă de piaţă de 41,2% dintr-un total al activelor nete de peste 20,6 miliarde de lei, la sfârşitul lunii ianuarie 2015. În 2014, în fondurile cu expunere de acţiuni ale EAM au fost atraşi 1.200 de investitori noi.
„Acţiunile cu o evoluţie bună în 2014 vor fi în continuare elemente de atractivitate, dar rămâne de văzut în ce măsură amânarea liberalizării preţurilor la gaze şi utilităţi va avea efect asupra profitabilităţii acestor companii”,a declarat Dragoş Neacşu.
Raiffeisen Asset Management (RAM) va plasa în 2015, în acţiuni româneşti, 20 – 30% din suma totală de circa 200 – 300 milioane lei, bani noi care ar putea fi atraşi în 2015 de la investitori, potrivit directorului de investiţii al Raiffeisen Asset Management (RAM), Robert Burlan.
RAM este al doilea cel mai mare administrator de fonduri mutuale, cu o cotă de piaţă de 26,8%.
Un alt mare administrator de fonduri, BRD Asset Management (11,8% cotă de piaţă), a bugetat peste 50 de milioane lei pentru achiziţii de acţiuni româneşti în pentru acest an. Totodată, va derula o campanie de stimulare a vânzărilor de unităţi de fond pentru fondurile diversificate şi cele de acţiuni – a promis Dan Nicu, directorul general al BRD Asset Management.
ING Investment Management România (8,2% cotă de piaţă) va plasa în 2015 în acţiuni la BVB 10-15 milioane euro, potrivit directorului de business development, Milan Pruşan.
Fondurile cu alocări în acţiuni ale BT Asset Management (6,9% cotă de piaţă) ar putea plasa în acest an 100-120 de milioane de lei în acţiuni româneşti, dintr-un total bugetat de 150 de milioane de lei, potrivit lui Aurel Bernat, directorul de vânzări al firmei.
Citeşte şi
Unde îşi plasează banii personali şefii celor mai mari firme de investiţii din România
„În 2015, bursa ar putea din nou să aibă performanţe superioare comparativ cu regiunea. Dobânzile joase forţează clienţii să găsească alternative noi, iar una este Bursa”, a spus Bernat.
La rândul lor, gazdele de la BVB au emis, „cu prudenţă”, ideea că în prezent s-ar putea înregistra cele mai bune ocazii de a face plasamente profitabile la Bursă, din cauza preţurilor relativ mici ale acţiunilor.
Orientarea către investiţiile în acţiuni listate la bursă este o alternativă atractivă la depozitele bancare, în condiţiile în care rata anuală a inflaţiei şi dobânzile au ajuns la minime istorice.
„Este un moment foarte bun pentru români de a se orienta către alte active financiare, cum sunt acţiunile listate la Bursă”, a declarat marţi preşedintele BVB, Lucian Anghel.
În 2014, indicele BET-TR al BVB, care arată evoluţia cotaţiilor celor mai lichide 10 acţiuni listate, luând în calcul şi dividendele distribuite, a crescut cu 14,4%, BVB înregistrând cea mai bună performanţă din regiune.
Start 2015
Activele nete ale celor 70 de fonduri mutuale locale au crescut cu 3,6% şi în luna ianuarie, depaşind la finele lunii valoarea de peste 18,9 miliarde de lei (4,2 mld. euro), potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
Activele nete ale celor 65 de fonduri străine distribuite în Romania, au crescut cu 6,2% comparativ cu luna anterioară, ajungând la 2,1 miliarde de lei (470 mil. euro)
Activele nete deţinute de cele 27 de fonduri închise (care nu fac emisiuni şi răscumpărări continue de titluri, precum fondurile deschise sau mutuale) s-au apreciat cu 2,0% în luna raportată, ajungând la finele lunii la 174 mil. euro.
Subscrierile nete înregistrate de fondurile locale în luna ianuarie au fost de peste 127 mil. euro.
Fondul de obligaţiuni ERSTE Bond Flexible a depăşit pragul de şapte miliarde de lei active net (7.045,1 mld lei) şi a avut subscrieri nete de peste 85 milioane de lei luna trecută.
Randamentul pe ultimele 12 luni a fost de 7,05%.
Citeşte şi
Fondurile româneşti de investiţii au atras în ianuarie peste 127 milioane euro de la investitori
Avertisment
Nu este în intenţia profesioniştilor citaţi şi cu atât mai puţin a ECONOMICA.NET să sugereze luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a publicării celor de mai sus.
Articolele ECONOMICA.NET despre eventuale evoluţii ale pieţelor financiare au rost exclusiv informativ, privind eventualele repere ale acestora.
ECONOMICA.NET atrage atenţia că singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii.