Vinci, Hutchinson și universitatea Gustave Eiffel vor testa încărcarea vehiculelor electrice în timpul deplasării
Printre proiectele finanțate de Bpifrance – Banca Publică de Investiții se află și unul care are ca realizatori companiile Vinci Autoroutes și Hutchinson cu participarea universității Gustave Eiffel. Denumit „autostrada electrică”, acesta implică amplasarea unui cablu electric la aproximativ zece centimetri sub asfalt, pe axa longitudinală a drumului. Grație acestui sistem, care există deja pe unele drumuri naționale din Suedia, ar putea fi posibilă reîncărcarea bateriei unui vehicul electric în timpul deplasării.
Testat în 2025, conform publicației franceze Le Monde, pe autostrada A10, la sud-vest de Paris, în apropiere de Saint-Arnoult-en-Yvelines, pe o porțiune de doi kilometri, sistemul va costa 26 de milioane de euro. Finanțarea va fi asigurată de guvernul francez prin Bpifrance.
Pe lângă provocările constructive impuse de un astfel de proiect, universitatea Gustave Eiffel, apreciată pentru cercetările sale în domeniul ingineriei civile și planificării urbane, speră să determine care este eficiența energetică a unui drum „electric”.
„Drumurile sunt responsabile pentru 87% din traficul de călători și de marfă. Chiar și în cel mai optimist scenariu de trecere la transportul feroviar, cel rutier va reprezenta mai mult de 75% din călătorii în 2050. Așadar, drumurile sunt cele care trebuie decarbonizate. Acest lucru este valabil în special pe autostrăzi, unde camioanele emit 45% din gazele cu efect de seră din cauza numărului lor mai mare, comparativ cu o medie de 25% pentru întreaga rețea rutieră franceză”, a declarat Christophe Hug, vicepreședinte executiv responsabil cu politica de mediu la Vinci Autoroutes.
„Autostrada electrică”, proiect care ar trebui să aibă drept rezultat încărcarea vehiculelor electrice prin inducție, este acela de a crește autonomia acestora și de a reduce dimensiunile și greutatea pachetelor de baterii aflate în componența lor. Dacă energia înmagazinată la stațiile de încărcare ar putea fi susținută și de o sursă aflată sub asfalt, reîncărcarea completă ar putea avea loc la distanțe mult mai mari și ar fi redusă major greutatea greutatea bateriilor și a vehiculelor.
„Nu este un artificiu tehnologic. La o putere de 200 de kilowați, ați putea reîncărca 50% din bateria unei mașini conducând timp de zece minute pe banda din dreapta (n.n. – cea sub care se află sistemul)”, explică Louis du Pasquier, director pentru mobilitate cu emisii reduse de carbon la Vinci Autoroutes.
Bobinele de cupru îngropate în pământ și alimentate de rețeaua electrică emit un câmp magnetic pe care un senzor instalat sub șasiul vehiculului îl transformă din nou în electricitate.
„Acest lucru este extrem de atractiv, deoarece ne-ar elibera de constrângerile legate de reîncărcarea pe autostradă, reducând în același timp necesarul de materiale critice utilizate în fabricarea bateriilor”, consideră și Virginie Delcroix, director de dezvoltare durabilă la Geodis, filiala logistică a SNCF.
În același punct de pe A10, Vinci Autoroutes va testa o a doua soluție care constă în încărcarea bateriei prin conectarea camionului la o șină plată fixată pe carosabil, cu ajutorul unor patine retractabile. Este vorba de un sistem dezvoltat de Alstom, care este deja în funcțiune pe liniile de tramvai din Tours și Bordeaux.