„Vinde Compa“, spun analiştii. Cerere în scădere de la clienţi

19 11. 2012
compa_47425900

Dare fiind perspectivele nefavorabile pe termen scurt ale industriei auto europene şi dependenţa Compa Sibiu (simbol bursier CMP, n.r.) de cererea acesteia, recomand vânzarea acţiunilor CMP“, scrie analistul Andrei Rădulescu, de la SSIF Broker Cluj Napoca, în raportul trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

În plus, în defavoarea Compa Sibiu (CMP) există şi argumentul ratei mici de profitabilitate a domeniului, carcaterizat de o competiţie severă.

Preţul ţintă probabil de atins în următoarele 12 luni este de 0,559 lei / acţiune CMP, cu 2,8% sub preţul din piaţă actual, de 0,575 lei / acţiune CMP, de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Preţul ţintă a fost estimat de Broker Cluj Napoca, în ciuda rezultatelor financiare foarte bune pe primele 9 luni ale anului.

Compania este subevaluată potrivit indicatorilor uzual (ex, PER de circa 5). Totuşi, aceştia nu au făcut decât să amelioreze rezultatul metodei de actualizare a profiturilor viitoare. Această metodă a condus la o ţintă iniţială şi mai mică, de 0,425 lei/acţiune CMP, deşi a plecat de la ipoteze favorabile (ex: o rată de creştere a profitului pe termen lung de 2,75%).

Producătoarea de piese de schimb din Sibiu este unul dintre puținele cazuri în care salariaţii au cumpărat fabrica şi au transformat-o în poveste de succes.

Compa Sibiu (CMP) a înregistrat un profit în creştere cu 70%, până la 21,2 milioane lei, în primele nouă luni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi o cifră de afaceri în urcare cu 12,6%, până la 391,4 milioane lei.

Compa Sibiu lucrează mai ales pentru export, în Germania, Franţa, Cehia, Italia. Compania este, însă, foarte dependentă de 3 clienţi străini (Bosch , Delphi şi Honeywell Garrett), care concentrează 80% din veniturile companiei, potrivit raportului Broker Cluj Napoca.

Asociaţia salariaţilor PAS controlează majoritatea acţiunilor CMP (peste 54%).

În septembrie, două fonduri de investiţii din familia Firebird au ajuns la o deţinere de peste 6,87% din acţiunile CMP. U o săptămână înainte, fondurile Grupului ING au raportat deţinerea a 5,18% din acţiuni.

Avertisment

Atât SSIF Broker cât şi ECONOMICA.NET avertizează că recomandările de mai sus sunt pur orientative, nu sunt şi sugestii de a lua anumite decizii de investiţii, responsabilitatea pentru acestea aparţinând exclusiv celor care  iau, in funcţie de propria toleranţă la risc.