Vinde E.On firma de furnizare de gaze și energie electrică din România și ce viitor are firma de distribuție? Ce companii ar fi interesate de achiziție ANALIZĂ
“În conformitate cu strategia sa, E.ON își revizuiește în mod continuu portofoliul pentru a avansa în cadrul agendei sale strategice privind durabilitatea, digitalizarea și creșterea. În acest context, E.On efectuează o revizuire strategică a afacerii sale de vânzare cu amănuntul în România. Nu s-a luat încă o decizie și nu putem oferi alte comentarii”
Acesta a fost răspunsul E.On la întrebarea noastră transmisă după ce Hotnews a relatat azi, pe surse, despre posibilitatea ca producătorul național de gaze Romgaz să cumpere firma de furnizare a E.On, care are peste trei milioane de clienți de gaze și energie electrică.
Despre intenția E.On de a vinde afacerea in România se vorbește încă de la finalul anului trecut. Potrivit informațiilor din piață, nemții ar dori să vândă de principiu busines-ul de furnizare, dar, dacă apare o ofertă foarte bună, nu este exclus un exit complet – adică inclusiv vânzarea distribuțiilor de gaze (una dintre cele două mari din țară) și de electricitate (una dintre cele opt din România). Ar fi un semnal extrem de prost pentru România – încă un exit al unei companii occidentale mari, după ce Enel a vândut tot, iar Macquarie furnizarea de la CEZ.
Cine ar vrea furnizarea
Romgaz, despre care a apărut acum informația că ar dori furnizarea se pregătește de ceva vreme să intre pe acest segmant, după cum am scris chiar aici, iar directorul Răzvan Popescu ne spunea zilele trecute, vizavi de interesul pentru E.On, că “sunt acorduri de confidențialitate, non – compete regulations care țin de partea de guvernanța corporativă” și că nu poate oferi din această cauză mai multe detalii. Romgaz este listată la Bursă.
Dar Romgaz nu este singura interesată. În peisaj a apărut iarași Hidroelectrica, cel mai mae producător de energie eletrică, ce a crescut foarte mult pe partea de furnizare de energie electrică, grație prețului mic, ajungând la peste jumătate de milion de clienți. Și Hidroelectrica se pare că ar dori furnizarea E.On, sau cel puțin o parte din ea, cea de energie electrică și voci din piață spun că ambele companii ale statului s-ar putea uni într-un join-venture pentru a cumpăra furnizarea E.On, pentru că, din ce știm, compania germană nu va “splita” firma care vinde și gaze și energie electrică. Urmând ca apoi fiecare să se ocupe de “felia” la care se pricepe mai bine: Romgaz de furnizarea de gaze, Hidroelectrica de energie elecrică.
A mai fost și în trecut o asociere între Hidroelectrica, Electrica și SAPE pentru cumpărarea afacerii CEZ, dar tentativa a eșuat.
Se pare că un interes ar fi și din parea companiei maghiare MVM și, mai ales, a OMV Petrom. Pentru producătorul de țiței și gaze, care este și producător de energie electrică și este prezent masiv pe piața de furnizare de gaze și (ceva mai puțin) de electricitate pentru clienții non-casnici, este interesant mai ales portofoliul de clienți non-casnici ai E.On. Surse dn piață ne-au spus că Petrom se uită atent la business-ul de furnizare al E.On, iar ce ar putea-o totuși face să nu oferteze este numărul mare de clienți casnici, afacere care nu este pe profilul său.
Oricum, E.On , din ce știm noi, și nu a deschis încă o cameră de date.
De ce ar vinde furnizarea? Marja este reglementată, și la gaze și la energie, nu există de facto piață concurențială, compania a luat credite de la bănci în valoare de 400 de milioane de euro pentru a susține prețurile plafonate la care a obligat-o Guvernul, Guvern care însă nu se grăbește să dea înapoi banii furnizorilor, fiind și acum dator cu circa 350 de milione de euro.
Problema distribuției
Spuneam mai sus că, în teorie, daca ar obține un preț bun, nu ar fi exclus ca E.On, companie fanion în Europa în segmentul de rețele, care opereză circa 1,6 milioane de km de rețele de gaze și electricitate, să vândă și firma care administrează rețelele din România, deși recent a anunțat un plan major de investiții, de 42 de miliarde de euro în cinci ani, dar din care 70% merge către Germania.
O astfel de tranzacție ar fi însă mult mai mare, nu de tipul zecilor, poate puțin peste o sută de milioane de euro cât ar putea obține pe furnizare, deci ar trebui să vină un investitor foarte puternic, care nu poate fi de oriunde, pentru că statul român și-a elaborat recent legislația prin care se poate opune la vânzarea de companii din sectorul energetic, dacă viitorii cumpărători nu sunt companii cu care nu e de acord, să le spunem occidentale pentru înțelegerea lucrurilor.
Totuși, chiar dacă pare mai puțin probabil să renunțe la distribuție în condițiile despre care am povestit mai sus, nemții ar putea face pași în acest sens ca urmare a situației delicate care este acum în discuție – pregătirea cadrului de reglementare pentru perioada a cincea, care începe la 1 ianuarie 2025 și se întinde pe cinci ani.
Potrivit unor surse din piață, firmele de distribuție care acționează în cadru reglementat ar fi profund nemulțumite de propunerile despre care se discută cu ANRE pentru cadrul de reglementare pe următorii cinci ani, cel puțin până acum. Rata reglementată de renabilitate a capitalului investit în rețele ar urma să fie crescută puțin, la 6,70%, nivel considerat oricum insuficient în condițiile în care trebuie investite miliarde pentru noi echipmente, automatizări și altele ca să se integreze sursele regenerabile, și mici (prosumarorii) și mari. Și, mai mult, la stabilirea tarifelor viitoare de distribuție nu s-ar ține cont de inflație și s-ar scoate din baza de calcul și anumite costuri care acum sunt recunocute.
Deci, dacă lucrurile rămân așa, nu putem fi siguri că E.On va rămâne să administreze rețelele din România. Oricum, chiar dacă va vinde doar furnizarea, pentru România se conturează tot mai clar o tendință: din business-ul cu energie pleacă actori globali și vin unii regionali. Macquarie, care este unul dintre cele mai mari fonduri de investiții în administrarea de infrstructuri din lume a vândut furnizarea CEZ către Premier Energy, iar Enel a vândut tot business-ul din România către compania grecească de stat PPC. Extinzând povestea, Exxon a vândut către Romgaz, Chevron și Eni au plecat….