Zona euro, clubul țărilor ale căror economii dau trendul în toată Europa, va intra în recesiune în 2023 și își va reveni doar firav începând cu 2024, relevă un raport al Swiss Re Institute, de sub umbrela Swiss Re, unul dintre cei mai mari reasigurători din lume. Potrivit prognozelor sursei citate, economia zonei euro va scădea cu 0,2% în 2023, urmând să intre pe o creștere firavă, de doar 1,3%, abia în 2024. La finalul anului 2022, creșterea în zonă este estimată la 3,1%, semnificativ sub estimările de la începutul anului și sub creșterea din 2021, de 5,2%. De altfel, Regatul Unit și țările din zona euro sunt singurele state pentru care cei de la Swiss Re văd o recesiune sigură în 2023. SUA este văzută de specialiștii citați la limită, cu o creștere de maximum 0,1%.
„Fără a lua în calcul materializarea unor riscuri neanticipate privind stabilitatea fincniară, credem că zona euro se va confrunta cu o recesiune mai puternică decât Statele Unite, pe fondul crizei din energie și a creșterii substanțiale a costului vieții, mai ales că mai mulți indicatori relevanți sunt deja în teritoriul recesiunii. În Statele Unite, politica monetară foarte strictă dusă de FED (n.r. sistemul de bănci centrale al SUA) ar putea arunca economia în recesiune. În orice caz, riscul de instabilitate financiară va face ca declinul să fie mai puternic în ambele regiuni amintite”, notează analiza citată.
China e singura care crește, însă nu…”cât China”. Japonia va avea cea mai constantă evoluție. Revenirea va fi lentă, iar populația va sărăci și nu va mai putea susține creșterea, ca după criza COVID
Situația economică se va deterioara în întreaga lume anul viitor, o revenire, în niciun caz spectaculoasă, fiind progonozată abia pentru 2024. Conform Swiss Re, creșterea economiei mondiale va încetini la 1,7-2,3%, de la 2,9% în 2022 și 5,8% în 2021. Totuși, nu toate economiile reprezentative vor fi la fel de afectate. Dacă SUA, Regatul Unit și mai ales Europa vor fi lovite puternic încă de anul viitor, Japonia va merge relativ constant, cu o creștere prognozată la 1,3-1,4% în 2023 și circa 1,1% în 2024, de la 1,3-1,6% în 2022 și 1,7% în 2021. În același timp, China va păstra, de departe, cea mai importantă creștere, chiar mai mare decât în 2022, însă semnificativ mai mică decât în 2021 și, în general, decât valorile cu care ne obișnuise. Țara care, dacă se va menține același trend ar putea depăși SUA în următoarea perioadă va crește, conform prognozelor, cu 4,1-4,8% în 2023, față de circa 3,4% în 2022 și 8,1% în 2021. În 2024, economia Chinei ar urma să avanseze cu circa 5%.
„Revenirea va fi cel mai probabil lentă și se va întinde pe termen lung, începând cu 2024. Ne așteptăm ca revirimentul să fie mult mai slab decât cel excepțional, înregistrat după criza COVID, care a fost impulsionat de stimuli fiscali și monetari la scară largă și care a venit și pe fondul creșterii consumului. Credem că nicio bancă centrală nu va relaxa politica monetară cu excepția situației în care se vor materializa riscuri sistemice severe. Ne așteptăm, însă, ca guvernele lumii să păstreze stimulii fiscali pentru populație în ciuda inflației ridicate. (…) Recesiunea va afecta avuția și veniturile populației, iar consumul nu va mai putea susține revenirea economică, așa cum s-a întâmplat la precedente crize”, notează specialiștii Swiss Re.