Tot ce trebuie să ştii despre Vinieta Oxigen – cât costă în funcţie de maşină şi cine nu mai are voie în Centru. Amenzile se aplică din martie

Economica.net
06 01. 2020
arcul_de_triumf_48144700

„Vinieta Oxigen poate fi achiziționată momentan doar online intrând pe site-ul Administrației Străzilor http://www.aspmb.ro/ sau https://www.roviniete.ro/ro/oxigen„, se mai arată în anunțul municipalității.

Preţuri

Non Euro 15 lei/zi 300 lei/lună 1.100 lei/6 luni 1.900/an

Euro 1     15 lei/zi 250 lei/lună 1.000 lei/6 luni 1.700/an

Euro 2     15 lei/zi 200 lei/lună 900 lei/6 luni 1.500/an

Euro 3     15 lei/zi 100 lei/lună 450 lei/6 luni 700/an

Euro 4     15 lei/zi 80 lei/lună 350 lei/6 luni 500/an

 

 

Cine plătește vinieta şi ce mașini nu mai au voie în centru

Amintim că autoturismele cu normă de poluare sub Euro 4 vor plăti vinieta Oxigen, iar mașinile cu motoare sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul orașului. Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021.

Măsurile se aplică de luni până vineri, între orele 07.00 și 22.00, cu excepția sărbătorilor legale. În afara programului se poate circula gratuit, prin toate zonele Bucureștiului, indiferent de norma de poluare.

Autoturismele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2 vor fi interzise complet în complet în centrul Capitalei în același interval orar, și vor avea acces pe restul arterelor doar cu achiziția vinietei.

Singurele mașini care nu vor fi afectate de restricții sunt cele electrice, hibride, Euro 5 și Euro 6.

Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) reprezintă perimetrul delimitat de: Piața Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Sos. Stefan cel Mare – Str. Polona – Str. Mihai Eminescu – str. Traian – Bd. Nerva Traian – Bd. Gheorghe Șincai – Str. Lânăriei – Calea Șerban Voda – Bd. Mărășești – Str. Mitropolit Nifon – Bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – Sos. Panduri – Sos. Cotroceni – Splaiul Independenței – Str. Știrbei Voda – Str. Berzei – Str. Buzești – Piața Victorie.

Amenzile

Șoferii care nu au vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei. Aplicarea sancțiunilor va fi făcută atât de polițiști și polițiști locali, cât și de ”împuterniciți ai primarului general”.

„Încasarea tarifelor pentru achiziționarea vinietelor tip Oxigen se face de către structurile de specialitate ale Municipiului Bucureşti, cu atribuții în administrarea drumurilor publice și managementul traficului, direct sau prin distribuitori. Sumele provenite din încasarea vinietei tip Oxigen se fac venit la bugetul Municipiului Bucureşti şi vor fi folosite cu prioritate pentru lucrări, investiții şi proiecte din domeniul protectiei mediului şi al mobilității urbane, care contribuie direct sau indirect la îmbunătățirea condiților de transport și a calitäții aerului”, se arata în proiectul de hotărâre.