Violeta Alexandru: Va urma un prim val de măsuri pentru angajatori şi pentru angajaţii nevoiţi să intre în şomaj tehnic

Economica.net
15 03. 2020
violeta_alexandru_88336900

„În vremuri de criză, folosim intens sisteme de videoconferinţă. Zi plină. La începutul zilei – şedinţă cu premierul Ludovic Orban şi colegii Cîţu (Florin Cîţu, ministrul Finanţelor n.r), Boloş (Ioan Boloş, ministrul Fondurilor Europene n.r), Popescu (Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri n.r), Oros (Adrian Oros, ministrul Agriculturii n.r) pe măsuri economico-sociale privind limitarea impactului epidemiei. Pregătim primele propuneri de măsuri din cadrul Stării de urgenţă. S-a lucrat de aseară până la 5 dimineaţă, într-un grup de lucru cu specialişti din ministerele cheie. În această după-amiază avem consultare online cu mediul de afaceri. Culegem informaţii şi explicăm măsurile în lucru. Va urma un prim val de măsuri pentru angajatori dar şi pentru angajaţii nevoiţi să intre în întrerupere temporară a activităţii (şomaj tehnic) pe perioada crizei. Vrem să ţinem aceşti angajaţi conectaţi la piaţă şi să aibă o sursă de venit până la sfârşitul acestei perioade de încercare, astfel ca imediat după terminarea acestei perioade să revină la lucru şi să repornim economia. Ascultăm toate opiniile, ne gândim la toate implicaţiile, ne organizăm pentru efectuarea la timp a plăţii pensiilor şi a beneficiilor sociale,” a scris Violeta Alexandru pe pagina de socializare.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat sâmbătă că a decis decretarea stării de urgenţă începând de săptămâna viitoare.

„Este foarte important ca măsurile care vor fi luate să fie luate la timp, în aşa fel încât să prindă, iar pentru a face posibilă această luptă cu toate instrumentele prevăzute de lege am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoare”, a spus şeful statului după ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţii de către membrii Cabinetului Orban III.

El a subliniat că starea de urgenţă va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei generate de coronavirus.

„În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulţi bani domeniului sănătăţii, mai mulţi bani pentru medicamente, mai mulţi bani pentru aparatura medicală absolut necesară. În acelaşi fel, această situaţie va permite să se realizeze achiziţii într-un timp foarte scurt cu proceduri simplificate punând astfel la dispoziţia Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus”, a explicat Iohannis.