„Cred că avem un potențial extraordinar în România cu un număr atât de mare de profesioniști IT, cu minți atât de frumoase, iar cu nivelul adecvat de energie şi de ambiție în țara noastră, dacă doriți, putem pune împreună și să valorificăm inovația pentru creșterea economiei”, a spus Violeta Luca.
Aceasta a adăugat că în ultimii ani economia românească a avut de suferit deoarece puţine companii au reuşit să se dezvolte şi să se extindă în afara graniţelor.
„Cu tehnologia şi cu mințile noastre frumoase, putem depăși aceste lipsuri și acest decalaj pe care îl avem și cred că avem deja câteva exemple în România, care sunt cu adevărat inspiraționale, dar cred că nu este suficient. Avem nevoie de tot mai multe companii care să aducă în lume o propunere de valoare foarte competitivă, o ușă potențială unică pentru valorificarea pieței”, a explicat oficialul Microsoft România.
Violeta Luca spune şi-ar dori să vadă mai multe startup-uri româneşti de succes pe plan global, precum şi iniţiative în domeniul cercetării şi dezvoltării care să plaseze România pe primul loc în lume în ceea ce priveşte inovaţia.
„Am dori să vedem din ce în ce mai multe startup-uri că devin scalabile și de succes, nu numai în România, ci la scară mare. Și ne-ar plăcea să vedem din ce în ce mai multe inițiative de cercetare-dezvoltare în țară, care să ne pună pe primul plan al inovației din regiune și la nivel global”.
Însă mai multe studii au arătat că pandemia de COVID-19 influențează dezvoltarea companiilor românești, inclusiv evoluția firmelor tech cu potențial de creștere accelerată. De exemplu, ScaleOut, program de internaționalizare a firmelor românești al Fundației Romanian Business Leaders, a realizat un studiu care a constatat că 36,7% dintre fondatorii intervievați au văzut deja evoluții negative și schimbări în business, iar 40,4% estimează că vor fi efecte asupra dezvoltării pe termen scurt și mediu. Pe un ton optimist, studiul ScaleOut relevă că 38,5% dintre fondatorii români de firme tech de tip startup și scaleup vor reduce costurile cu forța de muncă din cauza Covid-19.
Nevoia de a avea mai multe startup-uri care să inoveze este reiterată şi de SeedBlink, cea mai mare platformă de equity crowdfunding din regiune, într-un raport din luna iunie, care a arătat că România a coborât cu 7 locuri până pe poziţia 45 de ani în lume, în clasamentul celor mai bune ecosisteme startup din lume.
În clasamentul global, SUA ocupă prima poziţie urmate de Marea Britanie, Israel, Canada, Germania, Olanda, Australia, Elveţia, Spania şi Suedia, care închide Top 10. Înaintea României, se află multe ţări din regiune, inclusiv Ucraina (locul 29), Bulgaria (locul 32), Ungaria (37), Serbia (locul 42) şi Grecia (44).
Pe de altă parte, general managerul Microsoft România a amintit că proiectele de transformare digitală din România realizate atât cu fonduri europene, cât şi cu fonduri interne, trebuie implementate într-o manieră sigură.
„Securitatea cibernetică și reziliența sunt foarte importante pentru a putea permite într-adevăr aceste transformări digitale la scară largă. Trebuie să lucrăm împreună pentru a influența politicile și reglementările, pentru a alimenta o economie în primul rând cloud, un guvern bazat pe date. Și, cu siguranță, trebuie să fim atenți și să profităm de situația noastră geopolitică.
Având în vedere acest lucru, aș dori ca un memento să menționez aici că, pentru a stimula transformarea digitală în România, la scară largă, vrem să valorificăm învățăturile pe care le-am avut în ultimii ani cu mii de implementări de proiecte de transformare digitală pe care le-am realizat în țară și pe tot globul”, a adăugat Violeta Luca.