Viorel Cataramă lansează un nou fond mutual, prin SAFI Invest

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)  a autorizat lansarea fondului deschis de investiţii SAFI Obligaţiuni, care va fi administrat de SAFI Invest, firma de spedcialitate a  omul de afaceri Viorel Cataramă. Fondul va investi în instrumente de venit fix, cu risc scăzut, potrivit Buletinului ASF.
Adrian N. Ionescu - lun, 10 mart. 2014, 10:25
Viorel Cataramă lansează un nou fond mutual, prin SAFI Invest

Omul de afaceri Viorel Cataramă extinde activitatea firmei sale de administrare a investiţiilor, SAFI Invest, prin lansarea fondului deschis (mutual) de investiţii SAFI Obligaţiuni.

SAFI Invest este controlat de omul de afaceri Viorel Cataramă, care deţine direct peste 50% din acţiuni şi indirect, prin producătorul de mobilă Elvila (49%).

De SAFI este legat şi numele Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri (FMOA), primul fond mutual din România, înfiinţat în 1993, şi subiectul  unuia dintre cele mai mari scandaluri de pe piaţa de capital românească. A produs a doua cea mai mare panică după prăbuşirea schemei piramidale Caritas, pe fondul absenţei sau precarităţii reglementărilor şi ale supravegherii pieţei.

Fondul SAFI Obligațiuni va face plasamente mai ales în obligaţiuni şi alte instrumente cu venit fix şi risc scăzut.

Plasamentul în fonduri de obligaţiuni este cea mai la îndemână metodă de evitarea a pierderilor din cauza dobânzilor mici şi comisioanelor mari la depozitele bancare.

Fondurile de obligaţiuni sunt şi instrumente prin care micii investitori au acces la titlurile de stat, altfel prea scumpe.

Fondurile mutuale de obligaţiuni şi cele cu expunere substanţială pe obligaţiuni şi titlruide stat au astzras miliarde de lei de la populaţie în ultimii ani.

SAFI Obligațiuni „va putea deţine până la 100% din activele sale în valori mobiliare și instrumente ale pieței monetare emise sau garantate de un stat membru, de una sau mai multe autorități publice locale ale acestuia sau de un organism public internaţional din care fac parte unul sau mai multe state membre ale Uniunii Europene sau aparținând spațiului Economic European, cu condiţia respectării principiului dispersiei riscului, respectiv deţinerea de valori mobiliare şi instrumente ale pieţei monetare aferente a cel puţin 6 emisiuni diferite, cu condiţia ca valorile mobiliare şi instrumentele pieţei monetare de la oricare dintre emisiuni să nu depăşească 30% din totalul activelor fondului”, potrivit celui mai recent Buletin ASF.

SAFI Invest administrează şi Fondul Oamenilor de Afaceri (XFOA), un fond de investiţii de tip închis (fără emisiune continuă de tituri, ca fondurile mutuale), descendent al FMOA. 

Viorela Cataramă a folosit XFOA ca sursă de finanţare a companiei sale de mobilă, Elvila, în ale cărei acţiuni sunt plasaţi ceimai mulţi bani ai fondului.

XFOA este listat pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), îşi bazează performanţele pe patru societăţi de investiţii financiare (SIF).

 

Te-ar mai putea interesa și
Județele în care s-au vândut cele mai multe apartamente în primele 11 luni din acest an
Județele în care s-au vândut cele mai multe apartamente în primele 11 luni din acest an
Tranzacțiile cu unități individuale au fost mai multe anul acesta decât în 2023. Creșterea este de 8% pentru primele 11 luni din acest an, potrivit calculelor Economica.net pe baza datelor de......
Încă o companie românească se extinde în toată regiunea. SmartWrap intră în Ungaria, Polonia, Bulgaria și Republica Moldova
Încă o companie românească se extinde în toată regiunea. SmartWrap intră în Ungaria, Polonia, Bulgaria și Republica ...
Piața ambalajelor flexibile din România s-a dublat în ultimii zece ani și a ajuns la circa 250 milioane de euro, urmând ...
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Filiala spaniolă a grupului Digi Communications din România își extinde operațiunile în Spania, a doua sa piață după ...
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale ...