Doctorul în economie Viorel Ştefan: Nu sunt un mare specialist în finanţe

Economica.net
25 03. 2015
viorel_stefan_58046100_73021300

Ca specialist în finanţe, credeţi că, pe viitor, pentru a evita riscul valutar, este necesar împrumutul în mai multe monede?, a fost întrebarea reporterului.

„Nu sunt eu un mare specialist în finanţe şi nici nu cred că trebuie să fii specialist ca să-ţi gestionezi raţional resursele familiale. Noţiunile şi principiile de bază cred că ar trebui să facă parte din cultura generală a cetăţeanului mediu. Copiii noştri învaţă la şcoală tot felul de lucruri pe care, asemenea nouă, nu le vor folosi niciodată în viaţă. Eu cred că programele şcolare ar trebui să aibă o componentă consistentă privind educaţia financiară cu elemente absolute, necesare omului modern: instrumente de plată, mecanisme şi instrumente de creditare, gestiunea bugetelor familiale şi altele asemenea. Noi nu am avut această şansă, trebuie să recuperăm din mers”, a răspuns Viorel Ştefan, membru în conducerea Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor încă din 2000.

„Simplificând însă discuţia noastră, reiau un sfat financiar pe care îl auzim astăzi din ce în ce mai des: regula de aur este să ne împrumutăm în moneda în care realizăm veniturile pe baza cărora rambursăm creditul. În momentul în care vrei să maximizezi avantajele financiare, combinând împrumuturi în mai multe valute, se cheamă că devii „jucător în piaţa bancară”. Ca jucător, îţi asumi riscuri a căror evaluare presupune cunoştinţe profunde în materie, presupune sa fii conectat la evoluţia pieţei non stop, să operezi cu instrumente financiare sofisticate în timp real. Deci, recomand precauţie!”, a spus el.

Împrumutul în moneda în care îţi iei salariu a fost o povaţă dată de nenumărate ori de către guvernatorul Mugur Isărescu, chiar în perioada de boom a creditelor.

Viorel Ştefan a obţinut în 2002 titlul de doctor în economie. La acea dată era tot preşedinte al Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, iar executivul era condus de Adrian Năstase.