Virgil Popescu: Eu nu cred în posibilitatea schimbării în ruble a contractelor de gaze, în România

România nu are contracte directe cu Gazprom, nici companiile private şi nici Romgaz nu au, şi nu cred în posibilitatea schimbării în România a contractelor pentru gaze naturale în ruble, a declarat, joi seara, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
AGERPRES - vin, 25 mart. 2022, 08:38
Virgil Popescu: Eu nu cred în posibilitatea schimbării în ruble a contractelor de gaze, în România

„România nu are contracte directe cu Gazprom, companiile din Români private, sau Romgaz, nu au contract cu Gazprom. Sunt diverşi intermediari, traderi de gaze, care au contracte în special cu companii private din România şi vând gazul pe piaţa românească în lei. Acum, cum e contractul, sunt convins că nu e în ruble contractul între companii şi mi-e greu să cred că poate fi schimbat aşa de pe o zi pe alta între o companie intermediară şi o companie privată. Eu nu cred în posibilitatea schimbării în România a contractelor în ruble. Şi apoi este problema acelor companii intermediare care au contact la rândul lor cu Gazprom”, a spus Popescu la Digi 24.

El a subliniat că un contract nu poate fi modificat unilateral şi că hub-urile de gaze europene sunt în euro, iar anunţul Rusiei că nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către UE ci doar în ruble a fost făcut pentru a pune presiune pe consumatori.

„Un contract nu poate fi modificat unilateral. Nu ştiu cum sunt contractele în celelalte state, nu ştiu nici cum sunt contractele private, dar un contract e o regulă de drept, nu poate fi modificat unilateral, părţile trebuie să cadă de comun acord. Apoi, hub-urile de gaze europene nu sunt în ruble, sunt în euro. Cel din Baumgarten, care e majoritar cu gaz rusesc, e tot în euro. Cel din Amsterdam, TTF din Olanda, e tot în euro. Deci nu vorbim de moneda rublă în tranzacţiile cu gaze naturale. Nu ştiu cum va putea să facă Federaţia Rusă această modificare. Vom vedea în perioada următoare. Cred că nici vremea nu îi ajută ca să zici că e o presiune pe consumatorii de gaze. Deja am ieşit din iarnă, în toată Europa vremea se încălzeşte. Eu cred că a fost aşa, un lucru aruncat pe piaţă azi când se întâlneşte NATO, când se întâlneşte Consiliul European, tocmai pentru a pune o presiune”, a explicat ministrul Energiei.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat miercuri că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către UE şi a dat termen autorităţilor ruse o săptămână să pună la punct un nou sistem de plăţi în ruble, potrivit AFP.

„Am luat decizia de a pune în practică un ansamblu de măsuri pentru a trece la plata în ruble a gazului nostru livrat ţărilor ostile şi a renunţa în toate plăţile la devizele compromise”, a declarat Putin la o şedinţă de Guvern, precizând că aceasta este o reacţie la îngheţarea activelor Rusiei în Occident, în urma sancţiunilor impuse Moscovei după atacul asupra Ucrainei.

”Solicit guvernului să dea instrucţiunile corespunzătoare către Gazprom pentru a revizui contractele existente. În acelaşi timp, toţi consumatorii străini trebuie să aibă timp pentru efectuarea operaţiunilor necesare”, a indicat liderul de la Kremlin.

Conform lui Putin, prin decizia de îngheţare a activelor Rusiei în străinătate – cum este de exemplu cazul rezervelor Băncii Centrale a Rusiei -, Occidentul a declarat de fapt o suspendare a plăţilor către Moscova şi a pus capăt încrederii în devize precum euro sau dolarul american.

”Este clar că să primim euro, dolari şi alte valute în schimbul mărfurilor noastre nu mai are pentru noi niciun sens”, a explicat Putin, dând de înţeles că ar putea cere plata în ruble şi pentru alte exporturi în afara gazelor naturale.

Guvernul rus a adoptat pe 8 martie o listă cu ţări ”nepritenoase”, în urma sancţiunilor impuse Rusiei după invazia acesteia împotriva Ucrainei. Pe listă se regăsesc SUA, Canada, ţările UE, Marea Britanie şi alte ţări europene nemembre ale UE şi din Asia de Sud şi Sud-Est care s-au raliat sancţiunilor.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat – FOTO şi VIDEO
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat – FOTO şi VIDEO
Colt CZ Group, concernul ceh producător de arme şi muniţie, a încheiat un acord cu Transcarpat Sportours International pentru asamblarea de arme în România la standarde NATO. Mai exact, este......
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
Un grup care reprezintă mari producători de automobile, inclusiv General Motors, Toyota Motor Corp și Volkswagen, l-a ...
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
China şi-a extins vineri investigaţia antisubvenţii cu privire la importurile de produse lactate din Uniunea Europeană, ...
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune ...