Virușii scapă de sub control dând naștere unor amenințări informatice neprevăzute

25 01. 2012
virus_37411500

Un studiu realizat la începutul lunii ianuarie de către Bitdefender a scos la iveală existenţa a peste 40.000 de astfel de hibrizi dintr-un eșantion de 10 milioane de fișiere infectate, adică nu mai puțin de 0,4% din atacurile informatice detectate și verificate de specialiști. Dacă procentul se menține și în cazul celor 65 de milioane de semnături malware estimate la nivel mondial, aproximativ 260.000 dintre acestea ar constitui astfel de combinații periculoase care amenință siguranța calculatoarelor.

“Dacă un astfel de hibrid ajunge pe calculatorul utilizatorului, acesta se va confrunta cu grave probleme de ordin financiar, furt de identitate, sau cu valuri de spam trimise la întâmplare.” susține Loredana Botezatu, E-Threats Analyst Bitdefender, iniţiatoarea studiului acestor speciilor hibride de malware. “Apariția acestor hibrizi marcheză o nouă direcție în lumea amenințărilor informatice, fiind foarte greu de anticipat și de urmărit.”

Deși nu există date mai vechi cu privire la acest tip de amenințări, numărul hibrizilor a crescut în ultimii ani și cel mai probabil vor continua să se răspândească în același ritm cu malware-ul în general, unde Bitdefender estimează o creștere de 17% în 2012.

”Datele indică clar faptul că toți hibrizii cu potențial periculos analizați de către Bitdefender până acum, au apărut accidental. Cu toate acestea riscurile ar putea crește dramatic, dacă infractorii ar începe să creeze propriile variante hibride, sau să distribuie malware modificat special cu scopul de a crea aceste combinații hibride”, a mai adăugat Botezatu.