Virusurile gripei aviare înalt patogene continuă să circule pe scară largă în Europa. H5N1 fost detectat la pisici domestice din Polonia

14 07. 2023
pisica

În perioada 29 aprilie – 23 iunie, virusul gripei aviare înalt patogene (HPAI) a afectat o gamă extinsă de specii de păsări sălbatice din nordul  Norvegiei până la coasta mediteraneană, potrivit ultimul raport al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară care atrage atenția asupra necesității unei supravegheri sporite. Păsările marine au fost găsite moarte și în interiorul țării și de-a lungul coastelor. În plus, virusul a fost detectat și la 24 de pisici domestice și un caracal aflat în captivitate în Polonia. Acestea au fost testate pozitiv la H5N1, unele dintre ele prezentând semne clinice severe care au dus la deces.

Sursa de infectare rămâne incertă, nefiind dovedită până în prezent transmiterea de la pisică la pisică sau de la pisică la om. Prezența anticorpilor a fost detectată la cinci câini și la o pisică fără semne clinice într-o fermă italiană afectată de un focar de HPAI la păsările de curte.

Dintre pisicile afectate, 13 erau ținute în casă, cu acces doar ocazional la balcoane sau terase, în timp ce patru erau în libertate și se pare că au avut contact cu păsări sălbatice. 13 dintre pisicile afectate au fost hrănite cu carne crudă de pasăre și organe de pasăre, dar nu se cunoaște momentul exact al hrănirii și nu a fost stabilită nicio relație de cauzalitate. Până în prezent, nu au fost efectuate teste oficiale pe eșantioane de hrană consumate de pisicile infectate și nici nu a fost posibilă urmărirea hranei.

Unde sunt focarele de H5N1

În perioada analizată au fost depistate 98 de cazuri de gripă aviară înalt patogenă (HPAI) cu virusul A(H5N1) la păsări domestice și 634 la păsări sălbatice din 25 de țări din Europa printre care Franța (47), Germaia (221), Polonia (71), Olanda (68), Letonia (49),  Lituania (37), UK  (32), Denemarca (18), Austria (15), Ungaria (13), Belgium, Croația, Cehia, Estonia, Finland, Ireland, Italia, Luxembourg, Norvegia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spain, Suedia și Elveția.

În România nu sunt acyive focare.

După o scurtă scădere a numărului de focare raportate în aprilie, numărul cazurilor a crescut în mai.

„Acest comportament temporal în ceea ce privește numărul de cazuri între mai și iunie este similar comportamentului observat în timpul anului epidemic 2021-2022 la păsările sălbatice și este posibil să fie legat de faptul că, în aprilie, puii de păsări sălbatice sunt foarte sensibili”, se arată în raport.

Epidemia de gripă observată în anul epidemiologic 2021-2022 a fost cea mai mare epidemie observată în Europa până în prezent, cu un total de 6.684 de detecții de virusuri HPAI în 37 de țări europene, dintre care 2 761 la păsări domestice și 3 923 la păsări sălbatice. În actualul an epidemiologic 2022-2023, și până la 23 iunie 2023, au fost raportate un total de 4.698 de detecții ale virusului HPAI în 33 de țări: 1.274 la păsări domestice și 3.424 la păsări sălbatice.