Acest obiectiv, precum şi creşterea la 40% a gradului de colectare a veniturilor la PIB în decurs de patru ani reprezintă principalele ţinte stabilite prin Strategia Naţională de încurajare şi promovare a plăţilor electronice cu cardul, a explicat reprezentantul Visa.
Un alt obiectiv al strategiei îl reprezintă economisirea unui miliard de lei în distribuţia beneficiilor sociale, în cinci ani.
‘Plata pensiei prin mandat poştal costă de şapte ori mai mult decât printr-un cont bancar’, a explicat Creţu.
Comisionul pentru plata prestaţiilor sociale prin mandat poştal este limitat la 1%, iar pentru transferul în cont bancar comisioanele sunt limitate la 0,1 – 0,15%.
În privinţa plăţii impozitelor şi taxelor cu cardul, Cătălin Creţu susţine că, dacă acestea ar ajunge la 30%, s-ar realiza economii de aproximativ 23 de milioane de lei, respectiv 5% din cheltuielile estimate. De asemenea, sumele încasate ar creşte cu peste 750 de milioane de lei, respectiv 28% din veniturile încasate din taxe şi impozite locale.
Reprezentantul Visa a menţionat şi progresele realizate în acest domeniu, respectiv simplificarea plăţilor de taxe şi impozite locale cu cardul, simplificarea procesului de eliberare a datelor de acces pentru sistem (SNEP) şi deblocarea Ghişeul.ro prin eliminarea comisioanelor pentru persoanele fizice. ‘După adoptarea hotărârii de Guvern privind eliminarea posibilităţii suprataxării contribuabililor, la finalul anului trecut, 40 de primării s-au înrolat în sistem doar în primul trimestru din 2014, faţă de 30 de primării înrolate în tot anul 2013. Numărul de primării înrolate a ajuns, astfel, la 113, ceea ce ar putea părea puţin, dar ele reprezintă 70% din teritoriul urban al ţării. În acelaşi timp, valoarea taxelor şi impozitelor plătite prin ghişeul.ro a crescut de 2,4 ori în primul trimestru din 2014, la nouă milioane de lei’, a explicat Cătălin Creţu. Pentru a creşte, în continuare, sumele încasate din taxe şi impozite, Visa Europe propune includerea persoanelor juridice pentru plata taxelor locale prin ghişeul.ro, o mai bună gestionare a amenzilor plătite online, dar şi simplificarea sistemului de distribuţie a datelor de acces pe ghişeul.ro către populaţie.
De asemenea, pentru realizarea de economii la bugetul de stat şi creşterea încasărilor, Visa propune plata prestaţiilor sociale prin cont bancar, realizarea cheltuielilor cu deplasările în interes de serviciu cu cardul şi promovarea plăţii cu cardul la achiziţionarea de bunuri şi servicii de către populaţie pentru creşterea gradului de colectare a TVA.
În acest ultim caz, măsura propusă pe termen mediu pentru creşterea nivelului de colectare a TVA este de acordare a unor stimulente fiscale pentru plăţile cu cardul efectuate în anumite sectoare economice, ‘campioane’ la evaziune fiscală’, a explicat Cătălin Creţu.
El a amintit, în acest context, sectoarele în care decalajul TVA (diferenţa dintre TVA colectată şi TVA teoretică, inclusiv economia informală) este foarte mare, respectiv hoteluri, unde decalajul TVA este de 98%, jocuri de noroc şi pariuri – 97%, activităţi sportive, recreative şi distractive – 95% şi activităţi asociative diverse – 92%.