Acest proiect este rezultatul unei licitatii publice si vizeaza cresterea ponderii energiei din surse regenerabile si a eficientei energetice, contribuind astfel la atingerea obiectivelor de tara cu privire la tranzitia energetica si modernizarea sistemului energetic, in conditii de sustenabilitate, mai arată compnia.
Cele doua centrale fotovoltaice, de 399,75 kWp fiecare, vor fi amplasate in cadrul Uzinei de Apa II si a Statiei de Epurare Arad. Pentru a asigura eficienta si performanta optima, vor fi montate la sol 1.230 de panouri fotovoltaice de 650 W, marca Allview si 6 invertoare solare Growatt On-Grid, cu o putere nominala de 110 kW, folosind structuri de sustinere fara batere, din beton armat.
Structurile sunt potrivite pentru terenurile care nu pot fi patrunse din diferite considerente si ofera multiple beneficii precum rezistenta mare in timp, un montaj mai rapid si stabilitate in cazul conditiilor meteo nefavorabile. Acestor subansamble li se alatura un sistem de accespoint si echipamente de Data Management si Energy Meter.
Proiectul, finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), urmeaza sa fie finalizat pana la finalul anului 2023, se afla in linie cu obiectivele de reducere a emisiilor de CO2 si contribuie la ameliorarea schimbarilor climatice. Centralele fotovoltaice vor asigura aproape 15% din consumul total de energie al Companiei de Apa Arad, in primul an de functionare. In urmatorii 20 de ani, centralele vor produce aproximativ 20.000 MWh, iar amprenta de carbon se va diminua cu aproximativ 7.000 de tone de CO2.
Allview INDUSTRY – IMM este divizia specializata in dezvoltarea si implementarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru sectorul industrial si mediul de afaceri. Compania Visual Fan ramane angajata in cercetarea si dezvoltarea produselor si solutiilor pentru producerea de energie regenerabila si isi propune ca pana la finalul anului 2024 sa aiba un portofoliu de peste 100 MW de proiecte de energie solara implementate.