Viviane Reding propune crearea unui serviciu european de informaţii ca o contrapondere la NSA

Comisarul european pentru justiție, Viviane Reding, a propus crearea unui serviciu european de informații care să poată fi capabil să facă față Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA), inițiativă ce se dorește a fi un răspuns la presupusele operațiuni de spionaj cibernetic desfășurate de Statele Unite împotriva instituțiilor comunitare și cetățenilor europeni, consemnează agenția EFE.
Economica.net - lun, 04 nov. 2013, 16:38
Viviane Reding propune crearea unui serviciu european de informaţii ca o contrapondere la NSA

‘Cu un serviciu european de informații, precum cel pe care-l propun să fie creat la orizontul anului 2020, Europa va putea să vorbească pe o singură voce. NSA are nevoie de o contrapondere’, a declarat Viviane Reding într-un interviu acordat agenției spaniole de presă.

Referindu-se la tensiunile din relația cu SUA, determinate de interceptările efectuate de serviciile secrete americane, ea a afirmat că acum ‘Statele Unite trebuie să ia măsuri pentru a recâștiga încrederea Europei’, lucru pe care l-a precizat și în timpul vizitei efectuate săptămâna trecută la Washington. Comisarul european a cerut administrației americane să adopte rapid o legislație pentru a apăra dreptul la viață privată, reamintind că aceasta este o promisiune formulată de președintele Barack Obama în timpul campaniei electorale de anul trecut.

În opinia vicepreședintei Comisiei Europene, după aprobarea directivei privind protecția datelor comunitare, probabil înaintea alegerilor europarlamentare, va fi momentul potrivit pentru începerea negocierilor pentru un acord vizând cooperarea între serviciile secrete din statele UE.

Citeste si: Europa şi SUA se acuză mutual de spionaj

Ea a subliniat importanța acestei directive, care va aduce la zi măsurile de protecție a datelor în era internetului și a rețelelor de socializare, actuala legislație în domeniu datând din anul 1995, când internetul nu era un mijloc de comunicare în masă. Conform noii reglementări, operatorii extracomunitari care desfășoară activități în UE vor fi nevoiți să respecte normele de protecție a datelor, în caz contrar riscând amenzi ce pot ajunge până la 2% din cifra lor de afaceri.

Cât despre indiferența manifestată de opinia publică americană față de dezvăluirile privind operațiunile de spionaj masiv, Viviane Reding a pus-o pe seama ‘diferențelor fundamentale’ existente în cultura vieții private pe cele două maluri ale Atlanticului. ‘În SUA este legal să procesezi date personale, cu excepția cazului când acest lucru este interzis în mod specific. În schimb, în Europa este interzis dacă nu se autorizează în mod special’, explică ea, precizând că s-a ajuns la această practică europeană în urma experienței dictaturilor, atât de dreapta, cât și de stânga.

Întrebată despre acordul de liber schimb aflat în curs de negociere cu Statele Unite, vicepreședinta Comisiei Europene s-a pronunțat ca protecția datelor să nu fie inclusă în această înțelegere, poziție exprimată și de comisarul european pentru comerț, Karel De Gucht.

În privința posibilei suspendări a acordului de transfer al datelor bancare semnat de UE și SUA în cadrul luptei antiteroriste, de care NSA s-ar fi folosit pentru a spiona rețeaua bancară Swift, Viviane Reding s-a arătat precaută, afirmând că are nevoie de mai multe informații pentru dovedi că o astfel de acțiune chiar s-a produs.

Citeste si: Cadourile oferite de Putin liderilor G20, încredinţate spre verificare serviciilor de securitate

Te-ar mai putea interesa și
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
Valoarea totală a ajutoarelor de stat aprobate în România a atins, în perioada 2019-2023, suma de 1,3 miliarde euro, iar peste 62% din proiectele de ajutor de stat aprobate au fost acordate......
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Una dintre cele mai rare și valoroase proprietăți istorice din România, un ansamblu de 4 case tradiționale cu șură ...
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) anunță că a rezolvat o mare parte din erorile noului portal al Registrului ...
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu drept prim-ministru al României