Vizitatorii Mobile World Congress nu vor avea parte de gustări gratuite, din cauza crizei din Europa
Operatorii de telecomunicaţii şi producătorii de echipamente de reţea din Europa, care domină evenimentul anual de la Barcelona, trec printr-o perioadă de scădere a cheltuielilor şi a datoriilor pe fondul situaţiei de recesiune economică de pe continent, transmite Bloomberg.
Reducerile de costuri sunt resimţite pe o arie largă, provocând deopotrivă concedieri şi eliminarea gustărilor gratuite disponibile de obicei la standurile marilor companii.
Operatorii şi producătorii de echipamente preferă în acest an să se concentreze pe întâlnirile de afaceri facilitate de eveniment, şi nu pe spectacolul destinat vizitatorilor.
Pe de altă parte, atitudinea mai austeră a companiilor europene va permite grupurilor asiatice şi americane prezente la Congres să iasă în evidenţă, reflectând şi înclinarea balanţei în industria telecom la nivel global. În timp ce producătorii de tehnologie din Europa concediază angajaţi şi vând active, companii precum Huawei (China) sau Qualcomm (SUA) anunţă venituri şi profituri record, datorate cererii explozive pentru smartphone-uri şi tablete.
Huawei, Qualcomm şi Samsung şi-au rezervat cele mai întinse standuri în acest an la MWC, fiind rivalizate în această privinţă doar de compania suedeză Ericsson. Alcatel-Lucent şi Nokia Siemens au părăsit podiumul după ani de dominaţie, potrivit lui Michael O’Hara, director de marketing la GSMA, asociaţia patronală a operatorilor telecom şi organizatorul evenimentului de la Barcelona.
Organizatorii anticipează 70.000 de participanţi, în urcare de la 60.000 la ediţia de anul trecut, subliniind oportunităţile bune de afaceri oferite de MWC. Bugetul alocat de companii prezenţei la eveniment sunt determinate în principal de suprafaţa închiriată, mărimea delegaţiei trimise, spoturile publicitate distribuite în locaţie şi, în unele cazuri, gustările, băuturile răcoritoare şi alte elemente de „recuzită”. Anul trecut, Mobile World Congress a generat un câştig economic de peste 300 milioane euro pentru Barcelona.
În acest an, Vodafone va reduce cu 20% numărul directorilor şi al invitaţilor aduşi la MWC şi va prezenta tehnologii destinate exclusiv clienţilor corporate. Compania nu va oferi promoţii şi produse destinate consumatorilor, a afirmat pentu Bloomberg o sursă apropiată situaţiei. Operatorul britanic va avea un stand mai mic şi va renunţa la gustările gratuite. Zona de recepţie a Vodafone, care a servit în ultimii ani chips, băuturi răcoritoare şi cafea, va fi restrânsă la minimum, a adăugat sursa citată.
TeliaSonera, cel mai mare operator telecom din Suedia, trimite cu 15-20% mai puţini directori la ediţia din acest an a MWC, însă nu reduce bugetul alocat evenimentului, a declarat Masha Lloyd, purtător de cuvânt al divizie spaniole a companiei. La fel ca anul trecut, TeliaSonera nu a închiriat un stand, preferând să contracteze doar camere de conferinţă pentru întâlniri de afaceri.
Producătorul de echipamente de reţea Nokia Siemens a închiriat o suprafaţă mai redusă, într-o locaţie diferită celei tradiţionale, a afirmat o sursă apropiată situaţiei.
Pe de altă parte, grupul chinez Huawei va face eforturi pentru promovarea brandului propriu, în încercarea de a vinde cât mai multe electronice de consum care poartă logo-ul companiei, a afirmat u altă sursă. Huawei a organizat cel mai scump spectacol la MWC 2012, construind o statuie de 5,7 metri din smartphone-uri, care înfăţişa creatura mitologică Pegas.
Huawei, cel mai mare producător de echipamente pentru telecomunicaţii din China, a devenit anul trecut unul dintre primii 5 producători de telefoane mobile după vânzări la nivel mondial. Piaţa este dominată de Samsung Electronics şi Apple, care au produs jumătate din cele 216,5 milioane de smartphone-uri vândute în ultimele 3 luni ale anului trecut, potrivit datelor companiei de cercetare Canalys.
Pentru a distrage atenţia de la situaţia economică dificilă de pe continent, unii operatori importanţi din Europa vor încerca să scoată în faţă programe derulate în alte regiuni, cu un potenţial bun de creştere.
Astfel, directorul general al Mozilla Gary Kovacs va vorbi alături de şefii Deutsche Telekom, Telefonica şi Qualcomm pentru a prezenta parteneriate destinate promovării sistemului de operare Firefox pentru smartphone-uri, un adversar tânăr al Android şi iOS. Cele 4 companii s-au asociat anul trecut în dezvoltarea sistemului Firefox, vizând producţia de smartphone-uri mai puţin scumpe pentru pieţele emergente.
Nokia promovează de asemenea agresiv linia de smartphone-uri low-cost Asha, prin care speră să aibă succes în ţări precum India.
France Telecom va prezenta de asemenea smartphone-uri cu preţuri mici, care vor fi comercializate sub brandul Orange în România, Slovacia şi Spania.