Viziunea Continental asupra viitorului industriei auto, dezvăluită la TechShow 2023

Eveniment care a devenit o adevărată tradiție, Continental TechShow prezintă de fiecare dată cele mai noi tehnologii dezvoltate de grupul german, unele care vor fi prezente, în viitorul nu foarte îndepărtat, pe vehiculele care circulă pe șosele.
Robert Stan - mar, 08 aug. 2023, 22:13
Viziunea Continental asupra viitorului industriei auto, dezvăluită la TechShow 2023

Economica.net a participat din nou la o ediție a Continental TechShow, eveniment care dezvăluie viziunea grupului german cu o largă prezență în România asupra viitorului industriei auto. În 2023, vedetele evenimentului desfășurat la Frankfurt au fost anvelopa NXT, materialele sustenabile, soluțiile „plug&play” și smart cockpit.

Una dintre cele mai importante noutăți prezentate de cei de la Continental poartă numele Smart Cockpit, un „supercomputer” ale cărui performanțe sunt adaptate pentru un set preintegrat de funcții ale vehiculelor.

Dezvoltată inlcusiv în România, la Iași, această tehnologie vizează un echilibru între experiența utilizatorului, performanța sistemului, costuri și timp scurt de dezvoltare. Astfel, Continental își demonstrează expertiza dovedită în arii de activitate care presupun folosirea computerilor foarte performante (HOC) și se poziționează drept una dintre companiile de tehnologie lider în tendința pieței de vehicule definite de software

Angajați ai Continental din întreaga lume își desfășoară activitatea în echipe internaționale pentru dezvoltarea acestor soluții. Împreuna cu colegii lor din Singapore, angajații din Iași lucrează la transmiterea informatiilor între Android și Linux pentru streaming video. De asemenea, în cadrul proiectul, echipa din România a dezvoltat soluții pentru integrarea manuală și automată.

„Continental oferă pieței auto o gamă cuprinzătoare de soluții HPC. Cu Smart Cockpit HPC, oferim acum clienților noștri oportunitatea de a aduce pe drum o experiență de mobilitate din ce în ce mai automatizată și captivantă, într-un mod optimizat din punct de vedere al costurilor și cu timpi scurti de dezvoltare”, a declarat Jean-Francois Tarabbia, șeful departamentului Architecture and Networking a grupului Continental.

Smart Cockpit HPC permite integrarea diferitelor domenii și funcții, cum ar fi cluster, infotainment – cu o interfață cu un sistem de operare Android – (afișaj, radio, telefon, oglindire telefon și navigare) și sisteme avansate de asistență pentru șofer (ADAS). Combinând toate funcțiile cluster și infotainment într-o singură cutie, Smart Cockpit HPC reduce numărul de unități de control instalate anterior, precum și cablajele extinse. Acest lucru reduce semnificativ complexitatea arhitecturii vehiculului.

Sistemul este conceput pentru configurația tipică a două afișaje pentru zona centrală și grupul de instrumente, dar poate fi extins pentru a include până la trei afișaje, de exemplu, unul să fie de tip head-up. Chiar dacă Smart Cockpit HPC este o soluție preconfigurată, se pot face și adaptări specifice clientului în ceea ce privește interfața om-mașină și hardware.

Continental Ultracontact NXT (3)

Una dintre cele mai importante noutăți prezentate de Continental la ediția din 2023 a TechShow a fost anvelopa UltraContact NXT fabricată în proporție de 65% din materiale regenerabile.

Mai exact, materialele regenerabile reprezintă până la 32% din compoziție, proporția de materiale reciclabile este de până la 5%, iar 28 sunt materii prime bio, biocirculare și/sau circulare.

Materialele regenerabile reprezintă până la 32% din compoziția UltraContact NXT. Printre acestea se numără rășinile pe bază de materiale reziduale din industria hârtiei și a lemnului. Folosite în anvelope, rășinile permit compușilor foarte flexibili să îmbunătățească aderența materialului. UltraContact NXT conține silicat din cenușă de coji de orez. Coaja de orez este un produs rezidual agricol care poate fi transformat în siliciu printr-un proces nou, mai puțin consumator de energie. Siliciul ajută la optimizarea unor caracteristici precum aderența, rezistența la rulare și durata de viață a anvelopei. La fel ca în orice anvelopă, cauciucul natural este un material cheie al modelului UltraContact NXT. Acesta rămâne indispensabil, deoarece asigură cele mai înalte proprietăți de performanță ale anvelopei datorită nivelului său ridicat de rezistență și durabilitate.

În conținutul de materiale recilcabile intră și cauciuc care provine din anvelope scoase din uz prelucrate mecanic. În plus, Continental utilizează oțel reciclat pentru modelul UltraContact NXT. Tehnologia inovatoare ContiRe.Tex, deja prezentată, a fost adoptată și pentru UltraContact NXT. Aceasta generează fibre de poliester de înaltă performanță utilizate pentru a întări carcasa anvelopei prin reciclarea sticlelor PET, care altfel ar fi ajuns în incineratoare sau la gropile de gunoi. Cu tehnologia ContiRe.Tex, Continental a dezvoltat o alternativă mai eficientă din punct de vedere energetic și mai ecologică, care permite reciclarea a nouă până la cincisprezece sticle de plastic pentru fiecare anvelopă, în funcție de dimensiunea anvelopei. Continental vizează operațiuni complet circulare în producția sa de anvelope până cel târziu în 2050.

Materialele certificate ISCC PLUS din componența noi anvelope sunt cauciucul sintetic sustenabil și negrul de fum fabricat din materii prime biobazate, biocirculare și/sau circulare. Cauciucul sintetic este un ingredient care definește performanța anvelopelor moderne pentru autoturisme, deoarece proprietățile sale pot fi proiectate specific utilizării. Negrul de fum este utilizat în compușii de cauciuc pentru a optimiza stabilitatea, rezistența și durabilitatea anvelopelor. Mecanismul de echilibrare certificat ISCC PLUS asigură transparența și trasabilitatea de-a lungul întregului lanț de aprovizionare prin urmărirea originii și a caracteristicilor materiilor prime, verificarea conformității cu criteriile de sustenabilitate și certificarea produselor rezultate.

UltraContact NXT a fost proiectat atât pentru mașini cu motoare electrice, cât și pentru cele cu motoare cu combustie internă oferind cea mai mare eficiență a etichetei și performanțe kilometrice optime. Cea mai sustenabilă anvelopă de serie Continental de până acum poartă, prin urmare, logo-ul EV Compatible și este disponibilă, începând cu luna iulie 2023, pe diverse vehicule precum Kia Niro, Volkswagen ID.3, Mercedes-Benz EQA, Tesla Model 3, Audi Q4 E-TRON, Skoda Octavia, Volkswagen Golf 8, Audi A3 și multe altele.

O altă noutate este „Plug&Play”, o soluție modulară și scalabilă pentru integrarea computerelor de înaltă performanță (HPC) în arhitectura vehiculelor. Ca principal avantaj, cei de la Continental nominalizează posibilitatea ca modulele de calcul individuale să poată fi înlocuite sau modernizate chiar și atunci când vehiculul este deja pe șosea.

Mai mult decât atât, cei de la Continental au explicat că, în viitorul apropiat, vehiculele vor trebui să proceseze volume din ce în ce mai mari de date și să activeze un număr tot mai mare de funcții software pentru conducerea automată sau aplicații de infotainment. Pentru a face acest lucru au nevoie de computere de înaltă performanță (HPC) modulare și puternice care pot fi integrate în arhitectura unui vehicul într-un mod scalabil și flexibil.

Continental TechShow

Deși pare un domeniu mai puțin important, cel al materialelor sustenabile are o importanță majoră în viitorul ecosistem al mașinilor. În acest context, Continental a dezvoltat materiale inovatoare, durabile și cu greutate redusă.

De exemplu, tehnologia „cool color” asigură o încălzire redusă a suprafețelor, „laif” asigură confort maxim și o durată lungă de viață, iar „staynu” respinge eventualele pete și asigură o durată mare de utilizare. Adaptate la cerințele viitorului, aceste tehnologii folosesc materiale organice și reciclate punând accent pe o atmosferă familiară combinată cu un aspect luxos și o funcționalitate ridicată.

Continental, companie germană cu profil tehnologic fondată în 1871 a investit în perioada 1999 – 2022 în România peste 2,2 miliarde de euro. Aici sunt prezente toate cele trei domenii de activitate ale grupului în șase unităţi de producţie și patru centre de inginerie aflate la Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab şi Iaşi. La finalul anului 2022, Continental avea în România peste 19.000 de angajaţi.

Citește și:
– Continental Automotive din Timișoara a început producția de oglinzi asferice pentru Head-up Display
– Continental a lansat o anvelopă realizată în proporție de 65% din materiale regenerabile

Te-ar mai putea interesa și
Armata israeliană și-a relaxat regulile de angajare în luptă la începutul războiului din Gaza, cea ce a dus la numeroase victime în rândul civililor – New York Times
Armata israeliană și-a relaxat regulile de angajare în luptă la începutul războiului din Gaza, cea ce a dus la numeroase ...
Armata israeliană şi-a relaxat regulile de angajare în luptă la începutul războiului din Gaza pentru a le permite comandanţilor să ordone atacuri asupra ţintelor în ciuda unui risc crescut......
Iordania anunță că 18.000 de sirieni s-au întors în țara lor după căderea lui Bashar al-Assad
Iordania anunță că 18.000 de sirieni s-au întors în țara lor după căderea lui Bashar al-Assad
Aproximativ 18.000 de sirieni au părăsit Iordania pentru a se întoarce în ţara lor de la căderea lui Bashar al-Assad ...
Finlanda suspectează de sabotaj un petrolier rus, după ce un cablu electric submarin care făcea legătura cu Estonia a fost avariat
Finlanda suspectează de sabotaj un petrolier rus, după ce un cablu electric submarin care făcea legătura cu Estonia a ...
Poliţia finlandeză a transmis joi că suspectează petrolierul Eagle S, provenit din Rusia şi suspectat că face parte ...
Un post de televiziune palestinian anunță că cinci dintre jurnaliștii săi au fost uciși de un atac al armatei israeliene
Un post de televiziune palestinian anunță că cinci dintre jurnaliștii săi au fost uciși de un atac al armatei israeliene
Un post de televiziune palestinian afiliat Jihadului Islamic a anunţat joi moartea a cinci dintre jurnaliştii săi, ucişi ...