Vlad Doicaru, Huawei: Vrem să atingem o cotă de piaţă de 20% în 2017 pe piaţa smartphone-urilor

După ce vânzările de smartphone-uri Huawei în România au ajuns, anul trecut, la peste 500.000 de unităţi, compania şi-a propus să atingă în 2017 o cotă de piaţă de 20%.
Economica.net - lun, 20 nov. 2017, 22:01
Vlad Doicaru, Huawei: Vrem să atingem o cotă de piaţă de 20% în 2017 pe piaţa smartphone-urilor

„În ultimii trei ani, popularitatea Huawei în România a crescut mult; cota de piață aproape că s-a dublat în 2016 față de cea înregistrată în 2015. Huawei se clasează pe locul 2 în topul preferinţelor românilor când vine vorba de achiziţia unui smartphone și, cu peste jumătate de milion de unități vândute în 2016, ne așteptăm ca vânzările de smartphone-uri să crească în 2017 și ne-am propus să atingem o cotă de piață de 20%”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, într-un interviu acordat prin email, Vlad Doicaru, director enterprise în cadrul Huawei Technologies România.

Piaţa românească de smartphone-uri a ajuns anul trecut la vânzări de aproape patru milioane de unităţi, iar potenţial de creştere încă există. Potrivit datelor dintr-un studiu Eurostat, doar 7 din 10 români au accesat în 2016 internetul folosind un telefon mobil sau un smartphone, faţă de o medie UE de aproape 80%.

Huawei mizează pe o strategie caracteristică producătorilor de telefoane cu sistem de operare Android, ofertând toate segmentele de preţ, de la low cost la premium. Compania a lansat, recent, vârful de gamă Mate 10, care include ca principală invoaţie o implementare de inteligenţă artificială menită să inveţe, în timp, preferinţele şi obiceiurile utilizatorului şi să adapteze parametrii de funcţionare ai smartphoneului, precum performanţa şi consumul de baterie.

În România, telefoanele din segmentul premium, cu preţuri care sar de 3.000 de lei, se vând în cantităţi reduse relativ la volumele din zona mass market, însă pot acţiona ca „locomotivă” pentru produsele mai accesibile ca preţ.

Până să lanseze primele smartphone-uri Android sub brandul propriu, în urmă cu peste şapte ani, grupul chinez Huawei era cunoscut drept unul dintre principalii jucători pe piaţa echipamentelor pentru reţele de telecomunicaţii mobile.

Pe partea de business, Huawei se pregăteşte deja pentru reţelele 5G.

„Chiar dacă lansarea comercială a tehnologiei 5G este planificată pentru 2020, fazele pre-lansare se pun la punct de pe acum – se încheie contractele de colaborare, se fac testele de teren, se încearcă mărirea acoperirii, creșterea capacității hot spot-urilor și stabilirea de conexiuni numeroase cu stabilitate foarte mare, latență redusă și consum minim de energie”, a mai spus Doicaru.

El a subliniat că aria de focus pentru infrastructura 5G sunt aplicaţiile Internet of Things (IoT).

„Deși, o dată la zece ani apare o nouă generație G care, la prima vedere, este o extensie a celei precedente, 5G va reprezenta o schimbare imensă de paradigmă, pe care o pregătim foarte minuțios”.

„Ne concentrăm pe procesele de transformare digitală și pe noile tehnologii precum cele de tip cloud, Internet of Things, Big data, SDN și Inteligență Artificială, ce au puterea de a schimba radical sectoare și industrii, iar dezvoltarea noilor ecosisteme formate cu aceste tehnologii creează noi modele de business”, a adăugat Vlad Doicaru.

El a mai precizat că investiţiile vor fi concentrate, în contiuare, pe proiectele din telecom şi pe creşterea recrutărilor.

„Huawei și-a direcționat cea mai mare parte a bugetului de investiții către achiziționarea de bunuri și servicii de la parteneri și subcontractori locali, ce au fost folosite ulterior în proiectele de telecom și către creșterea recrutărilor pe plan local. În anii următori ne vom continua investițiile în ce privește recrutările din România”, a explicat directorul Huawei.

„În România avem deja peste 1.500 de angajați, dintre care 78% de pe piața de muncă locală însă vom investi în continuare în recrutarea și dezvoltarea talentelor locale.”

Huawei este prezentă pe piaţa din România din 2003, mai întâi ca furnizor de echipamente de reţea pentru operatorii telecom şi, în ultimii ani, ca jucător important pe piaţa smartphone-urilor.

Compania a inaugurat, în primăvara acestui an, un nou centru de servicii de IT&C pentru companii în Bucureşti, în urma unei investiţii de peste 10 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Digi a trecut de 22.000 de angajați în Europa. Câți bani aduce fiecare țară în care operează
Digi a trecut de 22.000 de angajați în Europa. Câți bani aduce fiecare țară în care operează
Digi Communications a raportat venituri totale de 1,75 de miliarde euro, un profit brut consolidat de 127 de milioane de euro, la care plătit impozite pe profit de 6,4 milioane de euro în 2023.......
Ministrul azer al Transporturilor, Rashad Nabiev, susține că avionul căzut în Kazahstan a fost lovit din exterior și că ancheta se va concetra pe tipul de armă folosit
Ministrul azer al Transporturilor, Rashad Nabiev, susține că avionul căzut în Kazahstan a fost lovit din exterior și ...
Guvernul azer a făcut public referire la o armă folosită împotriva avionului de pasageri care s-a prăbuşit la începutul ...
Republica Moldova își va reduce de la 1 ianuarie 2025 exporturile de energie electrică
Republica Moldova își va reduce de la 1 ianuarie 2025 exporturile de energie electrică
Republica Moldova a anunţat vineri că de la 1 ianuarie va reduce exporturile de energie şi va introduce măsuri pentru ...
Bugetarii care au câștigat procese cu statul vor primii banii cuveniți eșalonat, în cinci ani
Bugetarii care au câștigat procese cu statul vor primii banii cuveniți eșalonat, în cinci ani
Personalul angajat la stat care are de primit bani după ce au câștigat procesele cu statul vor primi sumele eșalonat, ...