Criza va continua sa afecteze in mod esential planeta, dar consecintele acesteia sunt inca foarte greu de prevazut astazi. Comportamentele economice cu siguranta se vor schimba in mod esential, decidentii politici vor fi de multe ori obligati sa ia hotarari pe care astazi nici nu si le pot imagina, uneori chiar vom sesiza aparitia unor tensiuni interstatale care astazi nici nu ne trec prin minte. Raportul de pondere economica si politica dintre diversele continente se poate schimba semnificativ, in mod cert in defavoarea Europei si probabil chiar si in defavoarea Americii de Nord. Si ierarhia tarilor emergente se va schimba, sau macar va intra intr-un proces de schimbare rapida, China pierzandu-si pozitia dominanta din acest grup de state.
Cu siguranta Europa anul 2012 va suferi schimbari esentiale. E greu de stiut daca moneda euro va supravietui sau nu, este insa destul de probabil ca ea sa supravietuiasca ca rezultat al unor mari eforturi de coeziune si solidaritate, in primul rand al unor eforturi politice. Decizia va fi insa intotdeauna greu de luat iar manifestari centrifuge ale unor tari mai mari sau mai mici vor face ca supravietuirea Europei unite sa nu fie deloc simpla.
Federatia Rusa nu se simte nici ea prea bine si asta in pofida faptului ca procesul de inlocuire “la comanda” dintre domnii Putin si Medvedev pare a functiona. Rusia are insa resurse enorme care o vor ajuta sa supravietuiasca si odata cu ea pe regimul Putin Medvedev, in pofida cresterii vizibile a numarului si a calitatii contestatarilor sai.
Africa nu va fi in niciun fel cel mai linistit loc de pe planeta. Acumularea unui numar tot mai mare de tensiuni locale si zonale vor face chiar si din multe regiuni ale Africii negre, spatii cu un cert potential exploziv. Nordul continentului insa, zona magrebina ca si restul lumii arabe, reprezinta una dintre realitatile cele mai fluide, capacitatea depredictibilitate pentru aceasta parte a lumii este insa extrem de mica astazi.
In Asia si in zona Pacificului zilele acestea au adaugat o noua componenta care ajuta la escaladarea tensiunii – disparita dictatorului nord coreean. O Coree de Nord condusa de un tanar de sub 30 de ani, cu puteri exceptionale (daca acestea ii vor fi recunoscute de catre asociatii tatalui sau) cu o educatie occidentala dar semanand fizic izbitor cu bunicul sau, fondatorul dinastiei comuniste nord coreene, nu poate reprezenta decat o spina iritativa pentru veccini sud coreeni, pentru japonezi si de ce nu pentru aliatii americani ai acestora. Nu trebuie uitate China si Federatia Rusa, in mod cert nemultumite de noua lor relatie, cu mult mai putin calduroasa cu regimul de la Phenian.
Si nu in ultimul rand as privi cu mare atentie evolutia relatilor Chino-Indiene, doua tari cu potential enorm, dar pentru care o tensionare a raporturilor ar avea cu certitudine efecte globale.