Vlad Voiculescu a fost demis din funcţia de ministru al Sănătății – Cele mai importante declaraţii

Premierul Florin Cîţu l-a revocat din funcţie, miercuri, pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, anunţând că interimar la conducerea ministerului va fi vicepremierul Dan Barna. Mai jos, puteţi citi cele mai importante declaraţii după demiterea lui Voiculescu.
AGERPRES - mie, 14 apr. 2021, 11:17
Vlad Voiculescu a fost demis din funcţia de ministru al Sănătății - Cele mai importante declaraţii

Totodată, şeful Executivului a demis-o din funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii pe Andreea Moldovan.

„Astăzi, 14 aprilie, i-am înaintat domnului preşedinte Klaus Iohannis documentele de revocare din funcţia de ministru al Sănătăţii a domnului Vlad Voiculescu. Interimatul funcţiei va fi asigurat de către domnul Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea Ministerului Sănătăţii. Totodată, am decis demiterea din funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii a doamnei Andreea Moldovan, iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi”, a anunţat Florin Cîţu, miercuri, într-o informare a Guvernului.

Decretul privind revocarea lui Vlad Voiculescu din funcţia de ministru al Sănătăţii, semnat de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind revocarea lui Vlad Voiculescu din funcţia de ministru al Sănătăţii, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 14 aprilie 2021, decretul de revocare din funcţia de membru al Guvernului a domnului Vlad Vasile Voiculescu, ministrul Sănătăţii”, se arată în comunicat.

Parlamentari şi europarlamentari de la USR PLUS îşi exprimă susţinerea pentru Voiculescu; Apostol cere demisia premierului

Mai mulţi parlamentari şi europarlamentari de la USR PLUS şi-au exprimat pe Facebook susţinerea faţă de Vlad Voiculescu, după ce premierul Florin Cîţu l-a revocat pe acesta din funcţia de ministru al Sănătăţii.

Deputatul Alin Apostol a apreciat că premierul Florin Cîţu „a cedat presiunii Mafiei din sănătate”, adăugând că este timpul ca acesta să îşi înainteze demisia.

„Premierul României a cedat presiunii Mafiei din sănătate şi l-a demis pe ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu. Dacă domnul Cîţu nu poate sa facă faţă presiunii venite din partea Mafiei şi a portavocilor ei, cred că este timpul ca domnul Cîţu să-şi înainteze demisia”, a scris Apostol pe Facebook.

La rândul său, europarlamentarul Dragoş Pîslaru a întrebat retoric dacă Vlad Voiculescu este de vină pentru „incompetenţa, iresponsabilitatea şi furtişagul din spitalele româneşti”, pentru politizarea sistemului de sănătate, „pentru ţevile de oxigen de la Babeş”, pentru „tergiversarea ordinelor menite să salveze vieţi la Foişor”, pentru vaccinarea „specialilor înaintea bătrânilor şi a celor bolnavi” sau pentru lipsa de progres în realizarea unor noi spitale.

„Vlad e de vină că aţi promis spitale pe care nu le-aţi făcut niciodată, aţi dus românii în situaţia în care dacă nu ştiu ‘pe cineva’ mor cu zile, aţi întreţinut şpaga şi aţi ascuns realitatea cu nosocomiale cu tot, nu? Şi vă era frică. Rău de tot. Pentru că pe Vlad nu puteaţi să îl controlaţi sau să îl cumpăraţi. Pentru că de săptămâna viitoare măsurile de limitare începeau să dea roade. Pentru că începeau concursurile la CNAS şi se schimbau şefii din spitale. Pentru că pe #PNRR capitolul de sănătate a fost lăudat de Comisia Europeană şi urmau să intre peste 3 miliarde de euro pentru repararea sistemului, fără ca voi să mai aveţi controlul asupra banilor. Pentru că în două-trei luni vaccinarea avea să ne aducă mai aproape de normalitate şi atunci ce vă făceaţi cu Voiculescu, nu? Pentru că mai bine îl vindeţi pe Vlad pe nişte arginţi decât să vi se clatine scaunele proprii, nu? Ei bine, Vlad avea o responsabilitate. Nu să îşi dea demisia. În niciun caz. Ci să lupte pentru bine, pentru oameni, pentru salvarea de vieţi”, a scris el pe aceeaşi reţea de socializare.

Deputatul Iulian Bulai a precizat că toţi cei care „sabotează reformele” din sistemul de sănătate vor plăti, mai devreme sau mai târziu, pentru acest lucru.

„Mafia din sănătate să nu se bucure prea devreme. Continuăm lupta. Îi mulţumesc lui Vlad Voiculescu pentru ce a făcut până acum. Toţi cei care sabotează reformele din sistemul de sănătate vor plăti, mai devreme sau mai târziu. Toţi cei care susţin mafia vor deconta această decizie. Lupta continuă”, a fost mesajul său.

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a apreciat că decizia revocării este una „prematură”, care „nu va aduce linişte sau stabilitate guvernării” şi nici nu va rezolva criza creată de pandemie.

„Lui Vlad Voiculescu nu i s-a dat timp să arate ce poate să facă pentru Sănătate. Nimeni nu poate să repare în trei luni 30 de ani de nepăsare şi de căpuşare a sistemului de sănătate de către grupuri de interese politico-economice. Furia mediatică îndreptată împotriva lui, care a pregătit această decizie, a fost disproporţionată şi de multe ori ipocrită. Ea arată că ameninţarea cea mai mare pentru interesele din vechea politică este reputaţia unui om integru şi de încredere. Vlad Voiculescu şi echipa lui au luptat, în spatele uşilor închise, pentru implicarea medicilor de familie în procesul de vaccinare. Nici în această privinţă nu i-a fost uşor, deşi multe state au recurs deja la medicii primari vaccinatori”, a scris acesta pe reţeaua de socializare.

Europarlamentarul Ramona Strugariu i-a reproşat de asemenea premierului Cîţu demiterea lui Vlad Voiculescu.

„Nu se poate guverna aşa. L-aţi demis pentru concursurile la CAS sau pentru contractele şi documentele pe care voia să le transparentizeze, domnule premier? L-aţi demis pentru că a publicat date de interes public, sau pentru că şi-a adus oameni precum Andreea Moldovan aproape? V-aţi asumat acest program de guvernare şi aţi minţit invocând transparenţa, depolitizarea, profesionalizarea şi buna guvernare. Iar acum demiteţi un ministru exact pentru că le practică. Ruşine să vă fie!”, a scris aceasta pe Facebook.

Ce a spus Cîţu după revocarea lui Vlad Voiculescu

Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri că l-a revocat din funcţia de ministru al Sănătăţii pe Vlad Voiculescu pentru a se asigura că „încrederea în instituţiile statului rămâne”.

„Pentru a mă asigura că încrederea în instituţiile statului rămâne, am decis, astăzi, să fac o modificare la vârful Ministerul Sănătăţii”, a afirmat Florin Cîţu la Palatul Victoria.

USR îl susţine pe Adrian Wiener pentru a prelua portofoliul Sănătăţii, soluţie neacceptată de PLUS

USR îl susţine pe Adrian Wiener pentru a prelua portofoliul Sănătăţii, rămas vacant după revocarea lui Vlad Voiculescu, soluţie neacceptată, însă, de PLUS, care nu a avansat încă o propunere. Conducerile celor două formaţiuni se reunesc în această după-amiază.

Surse din USR PLUS au declarat pentru News.ro că USR îl susţine pe Adrian Wiener, pentru a prelua Ministerul Sănătăţii.

Soluţia nu este însă acceptată de cei de la PLUS, care consideră că acest post le revine, ca urmare a discuţiilor din alianţă.

PLUS nu are însă, pentru moment, nicio nominalizare pentru Ministerul Sănătăţii.

Acest subiect, precum şi cel al acţiunilor viitoare, urmează să fie discutate într-o şedinţă a conducerilor celor două partide, programată la ora 12:00.

Adrian Wiener este medic şi deputat USR de Arad.

Conform prezentării de pe site-ul USR, Adrian Wiener, fost senator în legislatura 2016 – 2020, este cel care, în timpul pandemiei s-a reîntors să lucreze în spital, mai întâi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, apoi ca medic-coordonator la Spitalul din Grădişte dedicat pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

Înainte de a fi senator în legislatura 2016-2020, a ocupat funcţii administrative şi manageriale în cadrul Spitalului Judeţean Arad, unul dintre cele mai mari spitale din ţară, s-a format în Managementul Serviciilor de Sănătate (Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti) şi a contribuit, ca membru fondator şi unul dintre coordonatorii Comisiei Judeţene de Prevenţie Cardiovasculară, la derularea programelor de evaluare şi informare asupra riscului cardiovascular în populaţii din mediul rural în judeţul Arad.

Cioloş: Modul în care a procedat premierul Cîţu în cazul lui Vlad Voiculescu este absolut inacceptabil

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, apreciază că este „absolut inacceptabil” modul în care a procedat premierul Florin Cîţu, înaintând preşedintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii fără consultarea conducerii Alianţei USR PLUS şi a Coaliţiei.

„Modul în care a procedat Florin Cîţu, înaintând preşedintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu fără consultarea conducerii Alianţei USR PLUS şi a Coaliţiei, este absolut inacceptabil. Din păcate, în aceste zile sunt în recuperare medicală şi nu pot interveni public. Vom avea imediat o şedinţă a conducerii Alianţei USR PLUS şi vom decide împreună ce vom face. Dragoş Tudorache, preşedintele executiv PLUS, va exprima punctul nostru de vedere public în orele următoare”, a scris liderul PLUS pe Facebook.

Miercuri, premierul Florin Cîţu l-a revocat din funcţie pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, anunţând că interimar la conducerea ministerului va fi vicepremierul Dan Barna.

Totodată, şeful Executivului a demis-o din funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii pe Andreea Moldovan.

Liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a declarat miercuri că, din punctul său de vedere, demiterea ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, reprezintă „un act de agresiune” al premierului în cadrul coaliţiei.

Pentru ora 12,00 a fost anunţată o şedinţă online a Birourilor Naţionale USR PLUS.

Moşteanu (USR PLUS): Demiterea lui Vlad Voiculescu, un act de agresiune al premierului în cadrul coaliţiei

Liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a declarat miercuri că, din punctul său de vedere, demiterea ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, reprezintă „un act de agresiune” al premierului în cadrul coaliţiei, Agerpres.

„Discuţia asta de schimbare a metodologiei de calcul şi a recomandărilor pentru carantinarea localităţilor e o discuţie care e de o lună de zile şi au discutat specialiştii şi au ajuns la o finalitate şi tot ordinul acela conţine, să fie foarte clar, recomandări pentru autorităţile locale, aşa cum sunt şi acum, de fapt, recomandări. (…) Nu mi se pare un motiv pentru a demite ministrul Sănătăţii. Ministrul Voiculescu are susţinerea partidului, a USR PLUS, o susţinere pe care am reconfirmat-o şi din punctul meu de vedere este un act de agresiune al premierului în această coaliţie”, a spus Moşteanu pentru Digi 24.

El a apreciat că decizia premierului nu este una justificată, mai ales în contextul în care luni a avut loc o discuţie în cadrul coaliţiei.

„Mie nu mi se pare deloc justificată (decizia premierului, n.r.), mai ales că a fost o discuţie în timpul zilei de luni, o discuţie a coaliţiei la care am şi participat şi în care părea că s-au clarificat nişte lucruri şi nişte paşi următori, în care mergem, în continuare, în această coaliţie, pe structura şi portofoliile discutate acum trei luni şi jumătate. (…) Am fost şi eu secretar de stat în 2016 şi ştiu că premierul nu aproba fiecare ordin de ministru. Sunt anumite lucruri în calendarul de lucru al Guvernului care apoi ajung de competenţa ministrului, de competenţa unui secretar de stat sau a altuia. Nu ştiu dacă asta a fost problema. Nu ştiu, nu mi se pare că asta ar justifica demiterea unui ministru în cadrul unei coaliţii”, a mai spus reprezentantul USR PLUS.

Acesta a menţionat că urmează să aibă loc o discuţie la nivelul forurilor de conducere ale alianţei, pentru a fi stabiliţi paşii următori.

„Deocamdată, am văzut şi eu acea informare pe pagina de Facebook a Guvernului. Aştept să am o discuţie şi cu vicepremierul Barna şi cu Vlad Voiculescu. Dincolo de asta, vom vedea ce vom face în continuare, va fi o discuţie în organele statutare, organele de conducere ale partidului şi va fi o decizie acolo. (…) Vom avea o discuţie în cursul zilei de astăzi în organele de conducere ale partidului, Birourile naţionale reunite USR PLUS şi o să decidem. (…) Aşteptăm să vedem detaliile legate de această discuţie şi decidem în continuare ce facem”, a explicat acesta.

PSD: Revocarea lui Voiculescu a venit prea târziu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că revocarea lui Vlad Voiculescu din funcţia de ministru al Sănătăţii a venit ‘mult prea târziu pentru mulţi români care şi-au pierdut viaţa sau şi-au distrus sănătatea”.

„Sunt 4 luni în care au ars spitale, în care morţii de COVID au fost batjocoriţi, în care bolnavii în stare gravă au fost evacuaţi din spital în miez de noapte, în care pacienţii au murit cu zile din cauza avariilor de la instalaţiile cu oxigen. 4 luni în care Iohannis a tăcut, iar Cîţu şi întreaga Coaliţie a Austerităţii au protejat acest ministru catastrofă! PNL, USR+ şi UDMR să nu îndrăznească să mai pună astfel calamităţi în fruntea Sănătăţii, precum Voiculescu sau Tătaru. E timpul să pună un profesionist care ştie ce trebuie făcut în această criză sanitară”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Rafila, PSD: Revocarea lui Vlad Voiculescu din funcţia de ministru al Sănătăţii – perfect justificată

Revocarea din funcţie a ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este perfect justificată şi reprezintă un gest de responsabilitate al premierului Florin Cîţu, a declarat, miercuri, deputatul PSD Alexandru Rafila.

„Ne găsim în faţa unei decizii a prim-ministrului Florin Cîţu de revocare din funcţie a ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi a secretarului de stat Andreea Moldovan. Considerăm că este perfect justificată. De fapt, noi am fost consecvenţi din punct de vedere politic, dar şi tehnic, profesional, PSD, pentru că am solicitat acest lucru, nu pentru că domnul Vlad Voiculescu era de la USR PLUS, ci pentru că rolul lui, ca ministru al Sănătăţii, era să răspundă nevoilor populaţiei din România în gestionarea acestei pandemii. S-a dovedit total incapabil să o facă”, a afirmat Rafila, la Parlament.

El a apreciat că s-a ajuns ca Ministerul Sănătăţii să funcţioneze „în afara Guvernului”.

„Se pare că evidenţa faptelor a dovedit orice fel de închipuire şi, practic, am ajuns în situaţia în care Ministerul Sănătăţii funcţiona în afara Guvernului României, aşa cum funcţiona, de fapt, în afara nevoii de asigurare a serviciilor medicale, de asigurare a sănătăţii publice pentru cetăţenii români”, a adăugat Rafila.

El a menţionat că revocarea lui Voiculescu reprezintă un gest de responsabilitate din partea premierului.

„Eu consider că este un gest de responsabilitate al prim-ministrului. Vine târziu, este adevărat. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni, în ultimele luni, a dus la pierderea controlului pandemiei şi, probabil, văzând acest lucru, prim-ministrul a acţionat”, a mai spus Rafila.

Parlamentarul social-democrat a opinat că Alianţa USR PLUS nu va ieşi de la guvernare.

„Vă spun o opinie personală. Eu nu cred că Alianţa USR PLUS va ieşi de la guvernare. Au interese foarte mari în zona economică şi acest lucru se răsfrângea şi în zona Sănătăţii. Personal, nu cred acest lucru, dar oricum în politică totul este posibil. Este importat ca România să beneficieze de un guvern stabil şi de un guvern competent. Sunt condiţii de care avem nevoie să traversăm această pandemie”, a adăugat Rafila.

Întrebat în legătură cu informaţiile potrivit cărora senatorul USR PLUS Adrian Wiener ar putea să ocupe funcţia de ministru al Sănătăţii, Rafila a spus că acesta a fost director de spital şi cunoaşte problemele din domeniu. „Trebuie să acordăm prezumţia de competenţă şi bună credinţă. Timpul rămâne să demonstreze. Important este să nu politizeze sănătatea, aşa cum a făcut Vlad Voiculescu”, a subliniat Rafila.

În ceea ce priveşte posibila intrare a PSD la guvernare, în cazul ruperii coaliţiei, el a afirmat că nu crede că USR PLUS va pleca.

„Deocamdată PSD nu are majoritatea parlamentară să fie la guvernare. A obţinut, e adevărat, cele mai multe voturi. Orice variantă care duce la un guvern stabil poate fi luată în considerare, dar nu cred că USR PLUS pleacă de la guvernare”, a conchis Rafila.

 

Kelemen Hunor: Coaliţia trebuie să meargă mai departe; nu văd motive pentru o altă formulă de guvernare

Coaliţia trebuie să meargă mai departe, pentru că şi-a asumat responsabilitatea pentru toată ţara, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR.

„Este decizia şi competenţa, atributul constituţional exclusiv al premierului, nu se comentează, ci se anunţă şi se aplică. Deci, din acest punct de vedere, prea multe comentarii n-aş vrea să fac. Sigur, au fost mai multe motive şi multe momente care au dus la această decizie a premierului. Coaliţia trebuie să meargă mai departe, că noi ne-am asumat responsabilitatea pentru toată ţara. Nu văd motive pentru o altă formulă de guvernare şi coaliţia nu s-a format pentru un singur om, nu s-a format pentru un singur partid. Guvernul are la bază un acord de coaliţie, un program de guvernare şi nişte deziderate mari, importante pentru ţară. Deci, aşteptăm nominalizarea unui nou ministru şi mergem mai departe, nu trebuie nici să ne panicăm, nici să ne bucurăm, este decizia premierului pe care eu îl respect şi îl susţin”, a afirmat vicepremierul.

Liderul UDMR a arătat că o nouă nominalizare pentru funcţia de ministru al Sănătăţii ar trebui să vină cât mai rapid, astfel încât coaliţia să meargă mai departe.

„Nu ar fi o problemă (susţinerea unui alt ministru de către UDMR – n.r.), asta este treaba USR PLUS, să vină cu o altă nominalizare, cu o altă persoană şi, dacă premierul acceptă, dacă preşedintele acceptă şi semnează decretul, atunci sigur că s-a şi rezolvat problema, Ar trebui să vină cât mai rapid cu o altă nominalizare şi coaliţia trebuie să meargă mai departe. Avem deziderate mari, responsabilităţi uriaşe şi nici nu trebuie măcar să încetinim ritmul, să ne împiedicăm pe o remaniere care se face în orice guvern şi este treaba premierului”, a argumentat vicepremierul Kelemen Hunor.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Partidul Conservator din Marea Britanie are un nou șef. Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sămbătâ în locul lui Rishi Sunak
Partidul Conservator din Marea Britanie are un nou șef. Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sămbătâ în locul lui Rishi ...
Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sâmbătă lidera Partidului Conservator din Marea Britanie. Badenoch, care a deţinut în trecut funcţia de secretar pentru afaceri, a fost declarată......
Update: Reacția lui Grindeanu. Explozie pe șantierul autostrăzii A7, în județul Prahova. O persoană a murit
Update: Reacția lui Grindeanu. Explozie pe șantierul autostrăzii A7, în județul Prahova. O persoană a murit
Update: Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a reacționat pe pagina sa de Facebook cu privire la incidentul de pe unul ...
Programul de guvernare PNL. Ciucă: Vom crea 400.000 de noi locuri de muncă până la sfârșitul lui 2028 și vom crește salariul mediu net până la 7.000 de lei
Programul de guvernare PNL. Ciucă: Vom crea 400.000 de noi locuri de muncă până la sfârșitul lui 2028 și vom crește ...
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, sâmbătă, la Sinaia, că programul de guvernare al PNL prevede crearea a ...
S&P Global a îmbunătățit ratingul suveran al Turciei, pentru a doua oară în acest an
S&P Global a îmbunătățit ratingul suveran al Turciei, pentru a doua oară în acest an
Agenţia de evaluare S&P Global a îmbunătăţit, vineri, ratingul suveran al Turciei de la "B plus", până la "BB minus", ...