Vlad Voiculescu: Avem două noi recorduri neplăcute. De pacienți internați și de oameni tratați la ATI
Conform ministrului Sănătății România înregistrează astăzi, 4 aprilie, cel mai mare număr de pacienți cu Covid internați și, de asemenea, cel mai mare număr de internați în secțiile ATI.
„Sunt 1.456 de pacienți la ATI. Cred că va fi nevoie de un nou efort pentru a ne regăsi cu bine cu toții la ieșirea din această pandemie. (…) Acest val trei nu trebuie văzut doar prin prisma cifrelor de zi cu zi. Pentru că vine peste valurile anterioare cu noi pacienți. Acum vedem familii întregi care vin la spital. Se observă scăderea vârstei medii a pacienților și efecte grave la persoanele fără comorbidități. Știam că acest virus face rău în special persoanelor cu comorbidități. Lucrurile s-au schimbat. Avem 167 de copii internați, dintre care 16 sunt la ATI, doi dintre ei fiind intubați”, a declarat Vlad Voiculescu într-o conferință de presă susținută astăzi.
Oficialul, care a fost însoțit la conferință de șefi ai unor spitale, a explicat și că a fost „impresionat de credincioșii din Miercurea Ciuc. Au arătat solidaritate și responsabilitate. Peste tot în lume soluțiile sunt mai mult sau mai puțin asemănătoare. Și vedem că soluțiile nu sunt individuale ci colective.
Prioritățile noastre sunt clare. În spațiul public există foarte mult zgomot. Multe păreri care sunt binevenite dacă nu uităm esențialu, salvarea de vieți. O prioritate este și limitarea problemelor socio-economice care derivă din această situație. Avem nevoie de o nouă mobilizare care este dificilă și mai greu de îndurat”.
Ministrul a menționat trei măsuri care au fost adoptate astăzi pentru a putea susține sistemul medical într-un moment în care se află aproape de colaps. „Ne-am concentrat pe trei măsuri. Unul este acela că am apelat la spitale la care mi-ar fi plăcut să nu trebuiască să apelăm. Am suplimentat paturile acolo. De exemplu e vorba despre spitalul Fundeni, sau de Institutul Oncologic București. Am crescut numărul de paturi și în unitățile mobile.
A doua măsură este regândirea și optimizarea fluxurilor medicale pentru a reduce presiunea pe UPU. Acolo unii pacienți stau mai mult decât ar trebui pentru că nu avem unde să-i trimitem. Vom încerca deschiderea de noi centre de evaluare pentru formele mai puțin severe. Anumite spitale de cronici vor primi și urgențe. Va fi nevoie de un efort și acolo chiar dacă vorbim de ortopedie, ORL, etc.
Al treilea punct este concentrarea tuturor forțelor pe îngrijirea pacienților cu Covid. Asta înseamnă amânarea unor operații programate, redirecționarea unor secții și resurse umane. Asta vine cu un cost. Toate aceste măsuri vin cu costuri care îi afectează și pe pacienții nonCovid”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu înainte de a încheia spunând că „sistemul medical nu pate duce singur pe umerii săi povara pandemiei. Avem limite care nu țin de investiții sau resurse financiare, ci de oameni. De medici”.
Această ultimă afirmație, în fapt un semnal de alarmă foarte grav, a fost susținută ulterior de managerii spitalelor majore care au explicat că personalul medical și resursele au ajuns la limită.
Citește și:
– Coronavirus: 4.151 de noi persoane infectate cu SARS-CoV-2 în România