‘Rusia nu are niciun interes să caute confruntare cu alte ţări. Dar, uneori, trebuie să ne apărăm interesele naţionale. Şi noi vom face aceasta, desigur’, a afirmat liderul rus, citat de site-ul RTS.
Întrebat cum vede faptul că unii îl consideră, pur şi simplu, ‘nebun’, Putin a spus: ‘Aceasta este o parte a luptei politice, o parte din viaţa mea în decursul unui număr suficient de mare de ani. Încerc să nu acord prea multă atenţie. Eu fac doar ceea ce cred că este necesar în interesul ţării mele şi al poporului meu’. Liderul rus este acuzat de Occident de criza ucraineană, anexarea Crimeii în martie 2014 şi susţinerea insurecţiei din estul Ucrainei, ceea ce a provocat o tensiune majoră în relaţiile Rusiei cu SUA şi UE.
Referitor la SUA, Putin a spus că Statele Unite promovează o politică în interes propriu, dar că nu ar trebui să acţioneze de pe poziţia ‘cine nu este cu noi este împotriva noastră’. Dar, spune el, politica SUA ‘nu trebuie demonizată şi eu nu încerc să fac aceasta’. ‘Desigur, Statele Unite ale Americii reprezintă o mare putere, poporul american a creat această ţară în doar câteva secole, e un rezultat mare’, a afirmat preşedintele rus, pledând pentru găsirea ‘unui echilibru de interese’.
‘Rusia va lua măsuri de răspuns la implementarea sistemului american de apărare antirachetă pentru a asigura nu doar propria protecţie, ci şi stabilitatea în lume’, a declarat Putin, care a acuzat Washingtonul de ‘relansarea’ cursei înarmării, odată cu ieşirea din Tratatul privind rachetele antibalistice (ABM) în iunie 2002 – ‘piatra de temelie a oricărui sistem internaţional de securitate’.
Şeful statului rus a amintit că, atunci când SUA au abandonat ABM şi au început crearea scutului antirachetă, Federaţia Rusă a avertizat că va lua măsuri pentru contracararea acestuia. ‘Am spus imediat atunci: vom fi obligaţi la o reacţie în scopul de a menţine echilibrul strategic de forţe’, a spus liderul rus.
‘Sistemul global de apărare antirachetă este costisitor şi până acum nu este foarte clar cât de eficient este. Noi dezvoltăm în prezent tocmai sisteme de luptă capabile să depăşească orice sistem de apărare antirachetă’, a mai spus preşedintele Putin.
Statele Unite asigură că scutul antirachetă nu va fi îndreptat împotriva Rusiei, dar refuză să ofere garanţii juridice în acest sens, aşa cum cere Moscova, în timp ce Rusia insistă că, după reglementarea dosarului nuclear iranian, preocuparea pentru apărarea antirachetă nu mai este de actualitate.