Vladimir Putin: Rusia vrea să construiască propria staţie spaţială până în 2023

Economica.net
16 04. 2015
nasa_cosmos_statie_spatiala_iss_75462200_09776900

‘Este o perspectivă îndepărtată, dar necesară pentru îmbunătăţirea economiei noastre’, a menţionat şeful de la Kremlin, pentru care participarea ţării sale la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) nu este de ajuns. Staţia este folosită ‘activ pentru ştiinţă, pentru economia naţională, dar, de la bordul ISS, nu vedem decât 5 % din teritoriul Federaţiei Ruse. Cu propria noastră staţie, vom putea observa marea noastră ţară în totalitatea ei’, a explicat el.

‘Vom duce la bun sfârşit acest proiect, care va fi integral sub controlul nostru’, a asigurat Vladimir Putin.

Încă de la lansarea sa pe orbită în 1988, ISS a avut finanţare rusă şi americană, fiecare din cele două state depinzând de celălalt, iar cooperarea spaţială fiind unul dintre domeniile care au funcţionat fără probleme, menţionează AFP.

Directorul agenţiei spaţiale ruse a anunţat, la sfârşitul lunii martie, intenţia de a construi împreună cu NASA o nouă staţie spaţială. Aceasta urma să înlocuiască actuala staţie, care ar trebui să fie scoasă din exploatare în 2024. Ulterior, vicepremierul rus în subordinea căruia se găseşte sectorul spaţial, Dmitri Rogozin, a rectificat anunţul, afirmând că fusese vorba doar despre ‘tratative’.

Decizia Rusiei de a se dota cu o staţie spaţială proprie este comunicată după o hotărâre similară a Chinei. Beijingul doreşte să se doteze cu o staţie spaţială în jurul anului 2022 şi să pună pe orbită un modul experimental din 2018.

Vladimir Putin a mai spus, în conferinţa sa de joi, că urmăreşte personal construcţia cosmodromului Vostotşni, din extremul orient rus, care ar trebui finalizat în 2015. Lucrările începute în urmă cu cinci ani, au înregistrat întârzieri din cauza neachitării salariilor pentru o parte din angajaţi, precum şi în urma unor acuzaţii de corupţie.

Cosmodromul Vostotşni, cu o capacitate de 25.000 de persoane, va permite Rusiei să-şi reducă dependenţa de cosmodromul de la Baikonur, pentru folosirea căruia Moscova plăteşte anual Kazahstanului aproximativ 100 de milioane de euro.