Vodafone a ales echipamentele Samsung pentru reţeaua sa 5G din Marea Britanie
Acordul dintre Vodafone şi Samsung, pentru care nu au fost dezvăluiţi termenii financiari, vine într-un moment în care operatorii europeni de telefonie mobilă sunt din ce în ce mai interesaţi de posibilitatea ca Samsung să înlocuiască grupul chinez Huawei în calitate de furnizor de echipamente.
Autorităţile britanice au ordonat ca toate echipamentele furnizate de Huawei să fie eliminate din reţeaua 5G până la finele lui 2027, după o campanie demarată de Washington împotriva grupului chinez, pe motiv că ar reprezenta un risc la adresa securităţii naţionale.
În paralel, recent, un director de la Samsung Electronics a dezvăluit că grupul sud-coreean mizează pe comenzile venite din Europa pentru a-şi creşte afacerile cu echipamentele de reţea. Chiar dacă Samsung Electronics este cel mai mare producător mondial de cipuri de memorie şi smartphone-uri, pe piaţa echipamentelor de reţea Samsung se situează abia pe locul cinci, după Huawei, Ericsson, Nokia şi ZTE, cu o cotă de piaţă de 10-15%.
Piaţa europeană de echipamente de telecomunicaţii este dominată de Nokia, Ericsson şi Huawei, însă părerile operatorilor cu privire la echipamentele Samsung au început să se schimbe după ce, în luna septembrie a anului trecut, Samsung a obţinut un contract de 6,6 miliarde de dolari de la operatorul american Verizon, urmat în luna martie a acestui an de un contract cu operatorul japonez NTT Docomo.
O serie de oficiali de la operatorul spaniol Telefonica şi operatorul francez Orange au declarat pentru Reuters că au avut discuţii cu grupul sud-coreean Samsung.
La rândul său, vicepreşedintele diviziei de reţele de la Samsung, Woojune Kim, a spus că în prezent compania efectuează teste cu echipamente 5G, împreună cu o serie de operatori europeni de telecomunicaţii, precum Deutsche Telekom în Cehia, cu Play Communications în Polonia, dar şi cu o altă mare firmă europeană căreia nu i-a dezvăluit numele.
În România, la finele săptămânii trecute, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G. Legea are drept scop adoptarea unor măsuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G – reţele 5G, în vederea prevenirii, contractării şi eliminării riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării.
Potrivit actului normativ, avizul conform se fundamentează pe o serie de documente, precum şi pe evaluări din perspectiva riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării. În situaţia în care sunt identificate riscuri, ameninţări şi vulnerabilităţi la adresa securităţii ţării ca urmare a analizei, avizul CSAT este negativ.