Cea mai populară formă de promovare digitală în România este în continuare website-ul, urmat de social media, în timp ce 23% dintre firme nu se promovează deloc în mediul digital, potrivit rezultatelor studiului Vodafone. De notat, de asemenea, că o treime dintre firme nu folosesc, sau nu au nevoie de tehnologii de conferinţă de la distanţă.
La studiu au răspuns 4.500 de manageri şi antreprenori din România, platforma Ready Business Score înregistrânt în total peste 215.000 de vizite în cele şase luni de la lansare. De curând, platforma a primit noi funcţionalităţi, respectiv scoruri pe sector economic, respectiv pe categorie de firme. Spre exemplu, o firmă din sectorul IT cu sub 10 angajaţi îşi poate compara rezultatele cu media pe sectorul IT în general, respectiv media celorlalte firme de IT cu sub 10 angajaţi. Platforma Ready Business Score evaluează gradul de pregătire al firmelor şi companiilor din punct de vedere digital şi al noilor tehnologii, comparativ cu nevoile şi priorităţile proprii, dar şi cu tendinţele din sectorul economic în care activează.
„Potrivit informațiilor colectate prin intermediul platformei Ready Business Score în ultimele șase luni, companiile din România se concentează pe îmbunătățirea experienței clienților, folosesc tot mai multe date mobile și sunt foarte interesate de produse inteligente. Acum facem următorul pas și lansăm scorul pe industrie, care va furniza companiilor informații despre afacerea lor privită în contextul industriei din care fac parte, ceea ce le va ajuta să se adapteze mai rapid la noile tendințe și să rămână competitive”, a declarat Daniel Bobu, director Enterprise Marketing, Vodafone România, într-o conferinţă de presă.
Cu ajutorul scorului pe industrie, companiile pot obţine o analiză personalizată a afacerii şi un set de recomandări de soluţii dedicate.
Media scorului din octombrie 2016 a fost calculată cu ajutorul unei cercetări efectuate pe un eşantion de companii a cărui structura reflecta mediul de business din România, iar scorul mediu de 44%, din luna martie 2017, este obţinut pe baza unui eşantion de 4.500 de companii care au completat chestionarul de pe ready.vodafone.ro.
Din cele 4.500 de companii, 62% au sub 10 angajaţi, 25% între 10 şi 50 de angajaţi, respectiv 13% peste 50 de angajaţi.
„Cu cât este compania mai mare, cu atât nivelul de pregătire digitală este mai bun, ca urmare a investiţiilor continue în noi tehnologii. Totuşi, şi companiile mici, cu sub 10 angajaţi, au un scor destul de bun datorită tehnologiilor noi apărute în ultima perioadă, spre exemplu în zona de cloud, care le permit să acceseze servicii şi inovaţii tehnologice care în trecut erau exclusiv prerogativa companiilor mari. Azi, nu ma ie nevoie de echipamente scumpe sau personal IT dedicat pentru a accesa unele tehnologii noi”, a explicat Bobu.
Cele mai bine pregătite digital companii din România sunt cele din sectorul IT şi media, în timp ce în zone precum retailul şi bankingul nivelul de pregătire este bun, ridicat, însă există şi oportunităţi de dezvoltare foarte bune.