Vineri dimineaţă, acţiunile celui de-al doilea operator de telefonie mobilă din lume au urcat cu 8% la Bursa de la Londra recâştigând terenul pierdut în luna mai, când firma a anunţat prima reducere a dividendelor din istoria sa.
Directorul general Nick Read a explicat că în următoarele 18 luni va fi creată o firmă care va gestiona turnurile de telefonie mobilă şi va fi cea mai din Europa, conţinând aproximativ 61.700 de locaţii, aproximativ 75% fiind în cele mai mari pieţe: Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie.
„Ţinând cont de dimensiunea şi calitatea infrastructurii noastre, credem că există o oportunitate substanţială să deblocăm valoare pentru acţionari, în timp ce captăm beneficiile semnificative pentru societatea digitală ale împărţirii reţelei”, a declarat Read.
Câştigurile realizate în urma listării unei participaţii minoritare în firma care va gestiona turnurile de telefonie mobilă, sau din atragerea altor investitori , vor fi utilizate pentru reducerea datoriei, a adăugat şeful Vodafone.
Deja Vodafone împarte reţeaua de infrastructură cu operatorul O2 al Telefonica în Marea Britanie şi cu Orange în Spania şi este aproape de a încheia un acord în Italia cu Inwit, divizia de turnuri de telefonie a Telecom Italia.
Planurile Vodafone vin după ce vineri compania a anunţat un declin de 0,2% al veniturilor trimestriale din servicii, mai redus decât estimau analiştii. Read se aşteaptă în acest an a îmbunătăţirii veniturilor din servicii.
Compania îşi menţine estimarea privind obţinerea în acest an a unor câştiguri ajustate de bază de 13,8 -14,2 miliarde de euro.
În Europa, Vodafone are 110.000 de turnuri de telefonie mobilă, din care controlează direct 55.000. Fostul director, Vittorio Colao, nu a dorit să vândă aceste active. Conform analiştilor Barclays, valoarea turnurilor de telefonie mobilă deţinute de Vodafone în Europa se ridică la 12 miliarde de euro.
Vodafone Group are divizii în 25 de ţări, 41 de reţele mobile partenere şi operaţiuni de broadband fix în 19 ţări.
La 30 iunie 2019, Vodafone Group avea 640 milioane de utilizatori ai serviciilor mobile şi 21 milioane de utilizatori ai serviciilor broadband fix, respectiv 14 milioane de clienţi ai serviciilor TV, incluzând toţi clienţii Vodafone din entităţile create în urma unor fuziuni şi asocieri.