Concedierile fac parte dintr-un plan mai amplu ce vizează reducerea costurilor cu opt miliarde de euro, după ce mai multe funcţii back-office (activităţi care nu presupun interacţiunea directă cu clienţii) vor fi preluate de roboţi, a explicat Nick Read.
Acesta a adăugat că Vodafone ia în considerare vânzarea a zeci de mii de turnuri de telefonie mobilă pentru a reduce datoria companiei, de 31 de miliarde de euro, dacă se va ajunge la un acord corespunzător.
În Europa, Vodafone are 110.000 de turnuri de telefonie mobilă, din care controlează direct 55.000. Actualul director, Vittorio Colao, nu a dorit să vândă aceste active. Conform analiştilor Barclays, valoarea turnurilor de telefonie mobilă deţinute de Vodafone în Europa se ridică la 12 miliarde de euro.
Nick Read caută să răspundă temerilor investitorilor privind nivelul ridicat al datoriei şi sustenabilitatea plăţii dividendelor, după achiziţionarea unor active din Germania şi Europa de Est ale operatorului de cablu Liberty Global, într-o tranzacţie evaluată la aproximativ 18 miliarde de euro.
„Prin îmbunătăţirea câştigurilor şi prin vânzările de active vom reduce datoria”, a dat asigurări viitorul director general al Vodafone.
Detaliile privind planurile companiei britanice vor fi anunţate în noiembrie, când vor fi publicate rezultatele financiare.
Şi alte companii, cum ar fi Deutsche Telekom, iau în considerare vânzarea turnurilor de telefonie mobilă, în timp ce Sunrise în Elveţia şi Altice în Portugalia au încheiat deja acorduri.
În mai, Vodafone anunţa că directorul general Vittorio Colao va demisiona în octombrie, după zece ani petrecuţi la conducerea companiei, şi va fi înlocuit de directorul financiar Nick Read.
Vodafone România este o divizie a Vodafone Group Plc., unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicaţii mobile din lume, care oferă o gamă de servicii ce includ voce, mesaje, date şi comunicaţii fixe. Vodafone Group are divizii în 26 de ţări, 49 de reţele mobile partenere şi operaţiuni de broadband fix în 17 ţări.