Reacţia Vodafone vine după ce operatorul a primit de la Comisia Europeană o comunicare cu obiecţiile Executivului comunitar faţă de tranzacţia Vodafone – Liberty Global.
„Comunicarea privind obiecţiile Comisiei este o parte aşteptată a procesului de revizuire. Vom analiza această comunicare şi vom continua dialogul nostru constructiv cu Comisia. Ne aşteptăm în continuare să primim aprobarea finală la mijlocul acestui an”, a informat Vodafone.
În luna mai 2018, operatorul britanic de telefonie mobilă Vodafone a acceptat să plătească 21,8 miliarde de dolari pentru a cumpăra o parte din activele Liberty Global din Europa. Tranzacţia ar urma să facă din Vodafone cel mai mare furnizor de servicii broadband, cablu şi telefonie mobilă din Europa cu 54 de milioane de consumatori şi o acoperire de 110 milioane case şi companii.
În luna decembrie 2018, Comisia Europeană a demarat o investigaţie amănunţită asupra acestei tranzacţii. Eventualele probleme identificate de Comisiei pot fi rezolvate printr-o ofertă, de obicei de vânzare a unei divizii. În prezent termenul limită stabilit de UE pentru o decizie cu privire la această tranzacţie este 3 iunie 2019, însă acest termen limită poate fi prelungit.
În România, achiziţia operaţiunilor Liberty Global de către Vodafone va crea o companie cu o cotă totală de piaţă de 25% după veniturile totale. Vodafone România este al doilea cel mai mare furnizor de servicii de telefonie mobilă, iar UPC România operează a doua cea mai mare reţea de cablu din România, cu o acoperire de 3,1 milioane de gospodării (41% din numărul total). Compania creată în urma achiziţiei va putea oferi servicii TV interactive, de internet în bandă largă şi de telefonie fixă, precum şi servicii mobile, pentru cei 9,9 milioane de clienţi mobili ai Vodafone România şi pentru utilizatorii celor 2,1 milioane de abonamente de servicii fixe ale UPC România.