Vodafone investeşte 20 de milioane de euro pentru a dezvolta competenţele digitale și educaţia în 14 ţări, inclusiv România

25 01. 2021
vizual_anunt25ian_99651200

Programele, derulate în parteneriat cu organizații de caritate și ONG-uri, vor permite oamenilor să-și dezvolte cunoștințele și abilitățile de utilizare a tehnologiilor digitale, obiectivul fiind acela de a ajunge la milioane de elevi din ciclurile primare și
gimnaziale, la persoane care nu sunt cuprinse în programe de educație sau formare, la persoane aflate în șomaj și la persoane în vârstă.

„Vodafone este mândră că sprijină dezvoltarea abilităților digitale și a educației, aspecte critice în comunitățile pe care le deservim prin expertiza noastră în conectare și tehnologie. Rămânem angajați, într-o lume din ce în ce mai digitalizată,
să construim societăți digitale incluzive, în care nimeni să nu fie lăsat în urmă, ceea ce contează acum mai mult ca oricând, întrucât societatea își propune să se reconstruiască într-o formă mai bună după impactul avut de pandemia COVID-19”, spune Nick Read, CEO Vodafone Group.

Investiția de 20 de milioane de euro va fi eșalonată pe următorii cinci ani. Aceasta se adaugă donațiilor în natură ale Vodafone Group, estimate la 150 de milioane de euro, pentru o serie de inițiative legate de COVID-19 și unei investiții de 10 milioane de euro a Fundației Vodafone în perioada de urgență a pandemiei de COVID-19 în 2020.

Abilități timpurii pentru copiii din învățământul primar și gimnazial 

Fundația Vodafone lucrează pentru a elimina decalajul de competențe digitale, investind în programe pentru cursanții din învățământul primar și gimnazial, care îmbină formarea față în față cu accesul la platforme digitale pentru a asigura
perfecționarea elevilor și a profesorilor.

Spre exemplu: în România programul Școala din Valiză, aflat în derulare în 50 de școli, pune la dispoziția elevilor și a profesorilor o platformă de e-learning și tehnologia (tablete, laptopuri, conexiune la Internet) necesare dezvoltării abilităților digitale.

În Spania, DigiCraft, o platformă de învățare a abilităților digitale pentru elevii din învățământul primar, care a sprijinit 93.000 de utilizatori unici în perioada martie – iulie 2020, ca urmare a închiderii școlilor cauzate de pandemia de
COVID-19.

Abilități pentru vârstnici
Fundația Vodafone își propune să îmbunătățească abilitățile digitale și pentru persoanele trecute de 65 de ani, în condițiile în care măsurile de izolare și distanțare socială impuse de pandemia COVID-19 a adâncit izolarea și însingurarea acestei categorii de cetățeni.

Procentul persoanelor cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani fără acces la Internet variază de la 13 la 36% în țări precum Irlanda, Luxemburg și Republica Cehă. 

Fundația Vodafone va derula în aceste țări un program prin care își propune să ajute 880.000 de seniori, până în 2025. Totodată, mulți dintre aceștia nu au abilitățile necesare utilizării Internetului, o problemă pe care Fundația Vodafone își propune să o adreseze prin ateliere față-în-față, o platformă de e-learning și suport digital pentru a ajuta persoanele în vârstă să fie tot mai active într-o societate tot mai digitalizată.

Fundația Vodafone utilizează metodologia „Lives Improved” (Viață îmbunătățită) pentru a evalua impactul proiectelor sale asupra publicului, evaluare realizată anual de Dalberg. Până în 2025, programele de dezvoltare a abilităților digitale derulate de Fundația Vodafone vor ajunge, în cel mai rezervat scenariu, la cel puțin 16 milioane de beneficiari.