Vodafone negociază achiziţionarea companiei elene Hellas Online
În prezent, Vodafone deţine 18,5% din Hellas, în timp ce participaţia majoritară este deţinută de Intracom Holdings SA, conform datelor Bloomberg. Negocierile, care sunt în stadiu preliminar, ar putea eşua, susţine una din surse. Aggeliki Boura, purtător de cuvânt al diviziei elene a Vodafone, a refuzat să comenteze informaţia. Intracom este prezentă şi pe piaţa din România.
În trimestrul patru din 2013, veniturile din servicii ale Vodafone la divizia din Grecia au scăzut cu 13,4%, din cauza declinului economiei şi al concurenţei preţurilor. Recent, Vodafone a anunţat că intenţionează să urgenteze dezvoltarea tehnologiei 4G în Grecia, în cadrul strategiei sale de a utiliza sumele rezultate de pe urma vânzării participaţiei la Verizon pentru modernizarea reţelelor din Europa. Vodafone este al doilea mare operator de telefonie mobilă din Grecia, după Cosmote, o divizie a Deutsche Telekom.
În încercarea de a contesta poziţia de lider pe care Cosmote o are în Grecia, anul trecut, Vodafone a încercat (fără succes) să fuzioneze cu Wind Hellas, al treilea operator de telefonie mobilă. În 2013, cele două firme au semnat un acord de împărţire a reţelelor pentru a-şi reduce costurile. În ultimii ani, operatorii de telefonie mobilă din Grecia s-au confruntat cu o scădere a veniturilor pe fondul măsurilor de austeritate adoptate de Guvern, a competiţiei crescute şi a presiunii organismelor de reglementare pentru scăderea preţurilor.
Luna trecută, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Bloomberg că Vodafone discută achiziţionarea Grupo Corporativo ONO, deoarece operatorul spaniol de cablu se pregăteşte pentru o ofertă publică iniţială (IPO). ONO ar putea fi evaluat la aproximativ 6,4 miliarde de euro (8,7 miliarde de dolari) într-o ofertă publică iniţială, inclusiv datoria companiei, adică de 8,5 ori valoarea profitului operaţional înregistrat în 2012, susţine analistul Francisco Salvador, de la compania spaniolă FGA/MG Valores.
Negocierile cu ONO vin după ce Vodafone a anunţat recent că intenţionează să cheltuiască încă un miliard de lire sterline (1,6 miliarde de dolari) pentru îmbunătăţirea reţelelor de telefonie mobilă şi internet în bandă largă din Europa, precum şi de pe pieţele emergente precum India şi Africa de Sud. Investiţiile celui de-al doilea mare operator de telefonie din lume, incluse în programul ‘Project Spring’, vor fi majorate la şapte miliarde de lire sterline (11,8 miliarde de dolari) până în martie 2016, cu un an mai devreme decât era prevăzut.
Vodafone finanţează ‘Project Spring’ cu cei 130 miliarde de dolari proveniţi din vânzarea participaţiei deţinute la Verizon Wireless, tranzacţie care se va finaliza în primul trimestru din 2014. Banii vor fi cheltuiţi pentru a acoperi 90% din principalele sale pieţe europene cu servicii 4G, Internet de mare viteză şi pentru a dezvolta reţeaua de fibră optică la preţuri sustenabile până în 2016.
În România, veniturile din servicii ale Vodafone au crescut cu 0,4% în trimestrul încheiat la 31 decembrie 2013, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, până la 177,1 milioane de euro, în timp ce numărul clienţilor a ajuns la 8,315 milioane.
Vodafone Romania este o divizie a Vodafone Group Plc., cel mai mare grup internaţional de telecomunicaţii mobile din lume, cu aproximativ 419 de milioane de clienţi, la 31 decembrie 2013. Vodafone are divizii în 30 de ţări de pe cinci continente şi peste 50 de reţele partenere în întreaga lume.