Vodafone nu va plăti Marii Britanii niciun cent dacă vinde acţiunile la Verizon cu 100 mld. dolari

Guvernul Marii Britanii nu va primi probabil niciun cent de pe urma unei eventuale vânzări a participaţiei grupului britanic Vodafone la compania americană Verizon Wireless, tranzacţie care s-ar putea situa la 100 de miliarde de dolari, motivul fiind activarea automată a unei scutiri de taxe.
Economica.net - vin, 03 mai 2013, 17:50
Vodafone nu va plăti Marii Britanii niciun cent dacă vinde acţiunile la Verizon cu 100 mld. dolari

Grupul american Verizon Communications a transmis analiştilor că ar fi dispus să plătească 100 de miliarde de dolari pentru participaţia de 45% deţinută de Vodafone la compania mixtă Verizon Wireless, cel mai mare operator de telefonie mobilă din SUA. Verizon Communications controlează restul acţiunilor, de 55%.

Până acum nu s-a ajuns la o înţelegere privind tranzacţia şi eventuala structură a acesteia.

În mod obişnuit, companiile trebuie să plătească o taxă de 23% pe câştigurile înregistrate în Marea Britanie, notează Bloomberg.

Potrivit legislaţiei britanice, companiile înregistrate în Marea Britanie şi listate la bursă nu plătesc taxe dacă acţiunile pe care le vând reprezintă participaţii mai mari de 10% şi au fost deţinute o perioadă mai lungă de 12 luni în precedenţii doi ani.

Într-un caz similar, grupul petrolier BP a beneficiat de scutirea de taxe la vânzarea participaţiei de 50% deţinută la TNK-BP companiei ruse Rosneft, pentru 16,7 miliarde de dolari şi 12,8% din acţiunile Rosneft.

De asemenea, Vodafone ar putea, în anumite condiţii, să nu plătească sume mari Fiscului american, a declarat Robert Willens, specialist în taxe din New York.

Verizon consideră că poate structura o eventuală tranzacţie astfel încât Vodafone să datoreze doar 5 miliarde de dolari statului american, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

Grupul american a comunicat unor analişti că estimează la circa 100 de miliarde de dolari preţul corect al preluării participaţiei de 45% deţinute de Vodafone la Verizon Communications, au declarat, săptămâna trecută surse apropiate discuţiilor. Unii analişti estimau o valoare de 120 de miliarde de dolari pentru participaţia Vodafone.

O tranzacţie care nu ar aduce Marii Britanii niciun cent ar putea cauza Vodafone probleme de imagine în relaţia cu statul şi consumatorii, afirmă analişti consultaţi de Bloomberg.

Politicienii britanici, confruntaţi cu un deficit bugetar care a ajuns la 120 de miliarde de lire sterline (186 miliarde de dolari) în anul fiscal trecut, au luat la întrebări directorii unor companii precum Starbucks, Google şi Amazon în privinţa taxelor.

„Riscă în mod cert să fie criticaţi. Având în vedere că Vodafone s-a aflat deja în centrul atenţiei în Marea Britanie, cu siguranţă nu i-ar pune într-o lumină bună”, a declarat Ian Roxan, director la London School of Economics.

În octombrie 2010, un magazin din Londra al Vodafone a fost pichetat de protestatari, după ce grupul a acceptat să plătească 1,25 miliarde de lire sterline într-o înţelegere amiabilă cu statul, care a pus capăt unei dispute de un deceniu privind modul în care sucursala din Luxembourg a redus sumele datorate ca taxe în Marea Britanie.

Te-ar mai putea interesa și
Atac cibernetic la Japan Airlines
Atac cibernetic la Japan Airlines
Compania aeriană japoneză Japan Airlines (JAL) a suferit joi un atac cibernetic asupra reţelelor sale de comunicaţii, care a provocat o defecţiune a sistemelor sale cauzând întârzieri ale......
Elicele unei turbine eoliene din Poarta Albă riscă se se desprindă din cauza vântului puternic
Elicele unei turbine eoliene din Poarta Albă riscă se se desprindă din cauza vântului puternic
Pompierii constănţeni au fost chemaţi miercuri să intervină la un cămin de bătrâni din localitatea Poarta Albă, ...
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur vacanțele
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur ...
Marcel Ciolacu a venit ieri cu explicaţii şi cu dovezi privind zborurile în străinătate cu aeronava Nordis, afirmând ...
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Companiile ruse au început să folosească criptomonede în plăți internaționale în urma modificărilor legislative ...