Vodafone renunţă la lira sterlină şi îşi va raporta rezultatele în euro
După ce anul trecut Vodafone şi-a vândut participaţia pe care o deţinea la operatorul american de telefonie mobilă Verizon Wireless, Vodafone generează aproximativ jumătate din veniturile sale în moneda euro.
‘Este o alegere logică. Afacerile din Marea Britanie reprezintă aproximativ 10% din grup’, a declarat directorul financiar de la Vodafone, Nick Read.
În urma acestei tranziţii, doar trei din cele mai mari 10 companii incluse în principalul indice bursier al bursei de la Londra, FTSE-100, îşi vor publica rezultatele financiare în lire sterline. Companiile petroliere britanice BP Plc şi Royal Dutch Shell Plc au decis să raporteze rezultatele financiare în dolari pentru că acesta este moneda în care este cotat produsul lor la nivel global. Producătorul de bere SABMiller Plc şi compania farmaceutică AstraZeneca Plc îşi publică şi ele rezultatele în dolari în timp ce Unilever Plc a optat pentru euro.
‘Cred că există o raţiune pentru această decizie. Cel mai corect lucru este să raportezi rezultatele în moneda în care realizezi majoritatea câştigurilor’, a declarat Kit Juckes, analist la biroul din Londra al Societe Generale SA.
Pentru majoritatea marilor companii multinaţionale, Marea Britanie este o piaţă prea mică care să justifice calcularea rapoartelor trimestriale în lire sterline. În plus, renunţarea la lira sterlină ajută la evitarea fluctuaţiilor cursului de schimb. De la începutul anului şi până în prezent, lira sterlină s-a apreciat cu 9% în raport cu moneda euro pe fondul negocierilor tensionate dintre Grecia şi creditorii săi internaţionali în timp ce în raport cu dolarul american lira a pierdut 3%.
Premierul britanic, David Cameron a promis că va organiza până la sfârşitul lui 2017 referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană.
Vodafone are divizii în 26 de ţări, 57 de reţele partenere în întreagă lume şi operaţiuni de broadband fix în 17 ţări. La 30 septembrie 2015, Vodafone avea 454 milioane de utilizatori ai serviciilor mobile şi 12,5 milioane de utilizatori ai serviciilor de broadband fix. În România, Vodafone a înregistrat venituri din servicii în termeni organici de 171,9 milioane euro pentru trimestrul încheiat la 30 septembrie şi a ajuns la 9.053.810 de clienţi, în creştere cu 546.371, faţă de aceeaşi perioada a anului trecut.