Vodafone renunţă la proiectul Libra al Facebook
În luna iunie a anului trecut, reţeaua socială Facebook a anunţat că intenţionează să introducă o nouă criptomonedă, denumită Libra, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăţilor digitale. Facebook preciza că Libra va fi susţinută de active reale, cum sunt depozitele bancare şi obligaţiunile guvernamentale, în ideea de a fi mai stabilă decât alte criptomonede, precum bitcoin.
Anunţul celor de la Facebook a fost întâmpinat cu scepticism de către autorităţile de reglementare şi politicieni, Franţa şi Germania avertizând că intenţionează să blocheze Libra în Europa.
În 2019, procesatorii de plăţi Mastercard şi Visa s-au retras din proiectul Libra, din cauza incertitudinilor legate de reglementarea monedei digitale. Alte companii care s-au retras sunt: Stripe, eBay şi Paypal.
„Grupul Vodafone a decis să se retragă din Asociaţia Libra. Am precizat de la început că dorinţa Vodafone este să-şi aducă o contribuţie reală la extinderea incluziunii financiare. Rămânem devotaţi complet acestui obiectiv şi simţim că putem să contribuim cel mai mult concentrându-ne eforturile pe serviciul de plăţi de pe telefonul mobil M-Pesa”, a declarat, marţi, un purtător de cuvânt al operatorului britanic de telefonie.
Vodafone devine al optulea partener „fondator” care abandonează controversatul proiect Libra, care ar trebui lansat anul acesta. Printre cei care s-au retras se află procesatorii de plăţi Mastercard şi Visa, companiile Stripe, eBay, Paypal, Booking Holdings şi Mercado Pago.
În decembrie, miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană (UE) au anunţat că monedele digitale private, cum ar fi Libra de la Facebook, nu ar trebui permise în UE până când riscurile pe care le prezintă nu sunt clar remediate.
Anunţul confirmă linia dură a blocului comunitar faţă de Libra, în condiţiile în care autorităţile globale de reglementare au criticat moneda din cauza posibilului impact asupra sistemului financiar.
„Niciun aranjament global privind o monedă stabilă nu ar trebui să înceapă să opereze în Uniunea Europeană până când dificultăţile legale, de supervizare şi cele legate de reglementare nu sunt identificate adecvat şi rezolvate”, se arată în declaraţia comună a miniştrilor de Finanţe din UE.
Aceştia au precizat că ar putea lua în considerare regulile blocului comunitar pentru a reglementa cripto-activele şi monedele stabile ca parte a unui plan global.