Vodafone România ar putea avea o reţea 4G până la finele anului dacă preţul licenţei va fi rezonabil
„Dacă termenii licitaţiei vor fi în aşa fel încât să distribuie într-un mod potrivit spectrul radio şi să garanteze continuitatea serviciilor şi predictibilitatea felului în care ne putem gestiona investiţiile, iar costul va fi rezonabil, atunci vom fi poziţia de a investi şi de a lansa servicii 4G în acest an. Când spun un cost rezonabil mă refer la un preţ care să ţină cont de nivelul înregistrat la alte licitaţii similare din Europa. În condiţiile enumerate, Vodafone România va avea până la finele anului o reţea 4G funcţională în oraşele din România”, a spus reprezentantul operatorului.
ANCOM a anunţat, miercuri, că în jurul datei de 1 mai va fi publicat caietul de sarcini pentru cele 56 de licenţe de comunicaţii mobile în benzile de frecvenţe de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz.
Costul de pornire al tuturor licenţelor însumează 726,8 milioane de euro şi variază între 800.000 şi 40 milioane de euro, în funcţie de perioada de valabilitate, de 15 luni sau 15 ani.
Astfel, fiecare licenţă valabilă pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preţ minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro pe bloc în banda de 1.800 MHz şi 4 milioane pe bloc pereche şi 3 milioane pe bloc în banda de 2.600 MHz (care permite tehnologia 4G).
Pentru blocurile de frecvenţe care vor fi alocate pe perioade de 15 luni valorile au fost stabilite la 3,4 milioane de euro în banda de 900 MHz şi 800.000 de euro în banda de 1.800 MHz.
Inaki Berroeta a mai spus, în prezenţa ministrului britanic pentru comerţ şi investiţii Stephen Green, aflat pentru prima dată în România, că Vodafone România şi angajaţii operatorului au plătit, în ultimii cinci ani, impozite şi taxe către diverse bugete în sumă de 1,2 miliarde de euro, din care 920 milioane de euro au reprezentat impozitul pe profit şi dividende, plus alte taxe locale.
De asemenea, angajaţii Vodafone România au virat 135 milioane de euro către diverse bugete ale statului, la care se adaugă suma de 105 milioane de euro achitată de operator pentru taxele de licenţe şi de reglementare.
Berroeta a adăugat că grupul britanic Vodafone va continua să investească în dezvoltarea operaţiunilor de pe piaţa românească.
„Vom continua să producem valoare şi să oferim cele mai bune servicii, şi în acelaşi timp ne aşteptăm ca statul să încurajeze sustenabilitatea acestor investiţii prin asigurarea unui mediu de afaceri sănătos şi predictibil”, a spus şeful Vodafone România.
Vodafone a investit 2,8 miliarde de euro de la lansarea serviciilor GSM piaţa românească, în 1997.
Aflat în prima sa vizită în România, ministrul britanic pentru comerţ şi investiţii Stephen Green a avut o întalnire cu şeful Vodafone România, Inaki Berroeta, alături de ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris.
„Vodafone este cea mai importantă investiţie britanică din România. Sunt impresionat de angajamentul Vodafone de a investi pe termen lung pe aceasta piaţă. Printre avantajele României se număra forţa sa de muncă foarte bine calificată şi poziţia sa geostrategica privilegiată, alături de un mediu de afaceri predictibil şi transparent, ele sunt argumente importante pentru investitorii străini, britanici şi nu numai”, a spus Green.