Vodafone şi Iliad discută fuziunea afacerilor din Italia

Grupul francez de telecomunicaţii Iliad SA, susţinut de miliardarul Xavier Niel, a anunţat luni că a prezentat o propunere operatorului britanic de telefonie Vodafone privind fuziunea afacerilor din Italia, adăugând că proiectul este sprijinit unanim de Consiliul său de Administraţie, transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 18 dec. 2023, 11:28
Vodafone şi Iliad discută fuziunea afacerilor din Italia

„Entitatea rezultată în urma fuziunii ar urma să genereze venituri de aproximativ 5,8 miliarde de euro şi EBITDA de aproximativ 1,6 miliarde de euro în anul fiscal care se va încheia la 31 martie 2024″, se arată în comunicatul Iliad.

Conform planului, Vodafone va primi 50% din capitalul social al entităţii rezultate în urma fuziunii, alături de o plată în numerar de 6,5 miliarde de euro şi un împrumut din partea acţionarilor, de două miliarde de euro, pentru asigurarea alinierii pe termen lung”, a precizat compania franceză.

Luna trecută, Vodafone anunţase că a primit opţiuni pentru afacerea din Italia, ultima din cele trei pieţe europene care se confruntă cu dificultăţi financiare.

Anul trecut, Vodafone a respins o ofertă de 11,25 miliarde euro pentru divizia sa din Italia venită de la un consorţiu sprijinit de Iliad, apreciind că oferta nu este în cel mai bun interes al acţionarilor. Iliad a intrat pe piaţa de telefonie mobilă din Italia în anul 2018, declanşând un război al preţurilor care a obligat fostul monopol Telecom Italia SpA să lanseze un avertisment de profit. Ulterior, miliardarul Xavier Niel a preluat un pachet de acţiuni la Vodafone, subliniind că susţine intenţia grupului britanic de a fuziona cu rivalii de pe pieţe precum Marea Britanie şi Italia precum şi să se separe de activele de infrastructură, precum turnuri de telefonie mobilă sau reţele de fibră optică.

Conform unor informaţii recente, Vodafone evaluează şi o potenţială combinare a activelor sale cu cele ale Fastweb, divizia din Italia a Swisscom.

Vodafone este presată să vândă din active pentru a-i mulţumi pe acţionari. Pe de altă parte, Iliad şi alţi doi investitori strategici, Liberty Global Plc şi Emirates Telecommunications Group, controlează împreună mai mult de 20% din acţiunile grupului britanic.

În trecut, când Vodafone a căutat tranzacţii strategice care să îi relanseze creşterea, a purtat discuţii cu Liberty Global. De exemplu, Vodafone a preluat operaţiunile Liberty Global din Germania şi Europa de Est pentru 18,4 miliarde de euro. Aceste operaţiuni sunt în prezent cele mai importante surse de profit ale Vodafone.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...