Vodafone şi Iliad discută fuziunea afacerilor din Italia
„Entitatea rezultată în urma fuziunii ar urma să genereze venituri de aproximativ 5,8 miliarde de euro şi EBITDA de aproximativ 1,6 miliarde de euro în anul fiscal care se va încheia la 31 martie 2024″, se arată în comunicatul Iliad.
Conform planului, Vodafone va primi 50% din capitalul social al entităţii rezultate în urma fuziunii, alături de o plată în numerar de 6,5 miliarde de euro şi un împrumut din partea acţionarilor, de două miliarde de euro, pentru asigurarea alinierii pe termen lung”, a precizat compania franceză.
Luna trecută, Vodafone anunţase că a primit opţiuni pentru afacerea din Italia, ultima din cele trei pieţe europene care se confruntă cu dificultăţi financiare.
Anul trecut, Vodafone a respins o ofertă de 11,25 miliarde euro pentru divizia sa din Italia venită de la un consorţiu sprijinit de Iliad, apreciind că oferta nu este în cel mai bun interes al acţionarilor. Iliad a intrat pe piaţa de telefonie mobilă din Italia în anul 2018, declanşând un război al preţurilor care a obligat fostul monopol Telecom Italia SpA să lanseze un avertisment de profit. Ulterior, miliardarul Xavier Niel a preluat un pachet de acţiuni la Vodafone, subliniind că susţine intenţia grupului britanic de a fuziona cu rivalii de pe pieţe precum Marea Britanie şi Italia precum şi să se separe de activele de infrastructură, precum turnuri de telefonie mobilă sau reţele de fibră optică.
Conform unor informaţii recente, Vodafone evaluează şi o potenţială combinare a activelor sale cu cele ale Fastweb, divizia din Italia a Swisscom.
Vodafone este presată să vândă din active pentru a-i mulţumi pe acţionari. Pe de altă parte, Iliad şi alţi doi investitori strategici, Liberty Global Plc şi Emirates Telecommunications Group, controlează împreună mai mult de 20% din acţiunile grupului britanic.
În trecut, când Vodafone a căutat tranzacţii strategice care să îi relanseze creşterea, a purtat discuţii cu Liberty Global. De exemplu, Vodafone a preluat operaţiunile Liberty Global din Germania şi Europa de Est pentru 18,4 miliarde de euro. Aceste operaţiuni sunt în prezent cele mai importante surse de profit ale Vodafone.