Începând din 15 iunie 2017, ca un rezultat concret al pieţei unice digitale, europenii îşi pot utiliza telefoanele mobile (pentru apeluri, sms-uri şi date) atunci când călătoresc în UE fără a plăti tarife de roaming suplimentare. Cu alte cuvinte, o persoană îşi poate utiliza telefonul atunci când călătoreşte exact ca acasă, fără a se teme de facturi telefonice ridicate.
Însă roamingul gratuit nu este inclus în acordul pentru Brexit convenit de Marea Britanie cu Uniunea Europeană.
Directorul pentru Marea Britanie de la Vodafone, Ahmed Essam a spus că majoritatea clienţilor companiei nu utilizează în mod regulat roamingul, în care condiţiile în care în 2019 mai puţin de jumătate au folosit roamingul dincolo de Irlanda, şi în consecinţă plăteau pentru ceva ce nu utilizau.
„În aceste condiţii, credem că este mai corect să le dăm oamenilor mai multe alegeri cu privire la ceea ce plătesc, optând fie pentru un plan tarifar care include roaming gratuit sau plătind pentru roaming doar atunci când îl utilizează”, a spus Ahmed Essam.
Operatorul de telefonie a precizat că va pune la dispoziţie paşapoarte pentru roaming de opt şi 15 zile, la un preţ de o liră sterlină pe zi, adăugând că pentru Irlanda roamingul va fi inclus pentru toţi clienţii săi.
După referendumul în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE toţi mari operatori de telefonie au spus că nu au planuri vizând reintroducerea tarifelor de roaming. Însă în luna iunie a acestui an operatorul EE a anunţat că va reintroduce tarifele de roaming începând din luna ianuarie 2022.
Vodafone este cel mai mare operator de servicii mobile şi fixe în Europa şi cel mai mare furnizor de servicii IoT din lume. La 30 iunie 2021, Vodafone Group avea peste 300 de milioane de utilizatori ai serviciilor mobile, mai mult de 28 milioane de utilizatori ai serviciilor de broadband fix, peste 22 de milioane de clienţi ai serviciilor TV şi mai mult de 130 milioane de dispozitive IoT conectate.
Sursa foto: geograph.org.uk