Boloş a susţinut că, pentru Ordonanţa Militară 4, există o propunere din partea ministerului pe care îl conduce pe partea de decontare a echipamentelor medicale, ce va fi discutată la nivel de Guvern.
„Pentru Ordonanţa Militară 4 noi avem o propunere de decontare a echipamentelor medicale. O vom discuta la nivel de Guvern şi la nivelul Ministerul Fondurilor Europene. E vorba de acel fond de 350 de milioane de euro pe care l-am menţionat şi în limita căruia urmează să decontăm echipamentele medicale şi cele de protecţie medicală şi vrem să limpezim mecanismul de decontare, astfel încât spitalele, autorităţile locale, Ministerul Sănătăţii, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă care, în această perioadă, achiziţionează echipamente medicale, să aibă siguranţa şi să ştie ce metodologie să urmeze pentru ca banii să i se poată deconta cheltuielile pe care le-au efectuat”, a spus ministrul Fondurilor Europene.
Acesta a precizat, totodată, că, în ceea ce priveşte decontarea banilor europeni pentru achiziţiile de echipamente medicale efectuate în această perioadă, banii ar putea fi decontaţi de la Bruxelles cel târziu pe data de 31 decembrie 2020.
„În momentul de faţă, achiziţia poate fi realizată din fondurile proprii ale spitalelor sau ale autorităţilor publice locale, dacă acestea alocă fonduri în acest sens. Mai apoi, pe baza achiziţiei realizate să decontăm din fonduri europene, aşa cum am menţionat. Decontările durează, pentru că trebuie lansat un apel de proiecte, aşa cum prevede Regulamentul Comisiei Europene, trebuie evaluate cererile de finanţare, apoi cererile de rambursare şi de abia în pasul următor are loc decontarea. Noi estimăm că, în intervalul 15 octombrie – 31 decembrie (2020, n.r.), cel târziu, toţi cei care au făcut cheltuieli în această perioadă pentru echipamentele medicale să aibă banii viraţi în cont”, a subliniat oficialul.