Voicu (RADET): Nu am dat niciodată contracte preferenţiale în schimbul unor bani

Directorul general al RADET Bucureşti, Ion Voicu, a declarat, vineri, că nu a acordat niciodată contracte preferenţiale în schimbul unor bani şi că nu a semnat vreodată astfel de documente păguboase pentru instituţia pe care o conduce.
Economica.net - vin, 22 mart. 2013, 20:15
Voicu (RADET): Nu am dat niciodată contracte preferenţiale în schimbul unor bani

Declaraţia a fost făcută la sediul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), unde anchetatorii fac în continuare percheziţie şi ridică documente.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că printre proprietăţile percheziţionate în dosarul prejudiciului creat RADET se numără şi casa din Glina a lui Voicu.

Potrivit declaraţiei de avere din octombrie 2012 a directorului general RADET, acesta are un teren intravilan de 540 de metri pătraţi şi o casă de 210 metri pătraţi în comuna Glina din Ilfov, pe care le deţine împreună cu soţia sa. Voicu mai are un apartament în Bucureşti, cumpărat în 1992, un autoturism Ford Focus din 1999 şi un Volkswagen din 2006.

Conform aceleiaşi declaraţii, directorul RADET trebuie să restituie două credite bancare, de 51.000 de euro şi, respectiv, 1.900 de lei, precum şi un împrumut de 30.000 de euro luat de la Ileana Dima.

Ion Voicu a avut, ca director la RADET, venituri de 89.811 lei şi a mai încasat, ca lector, 2.700 de lei de la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, 6.394 de lei de la Opportunity Associates Rom, 1.177 lei de la SLI şi 21.938 de la ASER POSDRU.

Voicu se află la conducerea RADET Bucureşti din septembrie 2012.

Anchetatorii au ridicat 500.000 de euro, contracte, documente de plată, facturi şi devize de lucrări în urma percheziţiilor făcute vineri la RADET şi la alte adrese din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu, potrivit unor surse din Poliţie.

Sursele citate au precizat că în cazul celor 500.000 de euro există suspiciuni că ar fi fost primiţi cu titlu de mită.

Anchetatorii au făcut percheziţii la RADET şi la sediile unor firme, printre care şi societatea de construcţii Erbaşu, precum şi la locuinţele unor persoane, au mai spus sursele citate.

Avocatul Alexandru Avramescu a declarat că anchetatorii au ridicat de la sediul societăţii de construcţii Erbaşu mai multe documente privind colaborarea firmei cu RADET din 2012.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că anchetatorii au făcut vineri percheziţii la RADET şi la alte adrese din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu pentru a ridica documente în cazul prejudicierii regiei prin contracte de lucrări de infrastructură plătite dar nerealizate, nefiind începută urmărirea penală pe numele niciunei persoane.

Potrivit surselor citate, urmărirea penală în dosarul privind prejudicierea RADET a fost începută in rem, ceea ce înseamnă că la acest moment este constatată doar infracţiunea, nu şi autorii, astfel că nicio persoană nu este pusă sub acuzare în acest caz.

Percheziţiile au fost dispuse pentru a fi ridicate documente în acest dosar, până la acest moment al anchetei nefiind emis niciun mandat de aducere pe numele vreunei persoane.

Sursele citate au precizat că niciun oficial din RADET nu a fost pus sub învinuire până la acest moment.

Potrivit unor surse din Poliţie, mai multe firme ar fi în atenţia anchetatorilor, printre care societatea de construcţii Erbaşu SA, CCEI SRL, SICOR SRL, Willo România şi Multigama Tech.

Sursele citate au precizat că RADET ar fi încheiat contracte cu mai multe firme pentru lucrări de intrastructură care ar fi fost plătite dar nu ar fi fost executate.

Avocatul Alexandru Avramescu a declarat că la sediul societăţii Erbaşu SA se fac percheziţii, fiind căutate acte privind colaborarea firmei cu RADET, în special cea din ultimul an, pentru lucrări de reabilitare a reţelelor de încălzire.

Avocatul a spus că în sediul firmei este directorul Cristian Erbaşu, acesta acordând sprijin în procedura de percheziţie. El a precizat că la percheziţii nu este prezent şi fratele acestuia, Alexandru Erbaşu. Avocatul a mai spus că nici Cristian şi nici Alexandru Erbaşu nu au fost chemaţi pentru a fi audiaţi în acest dosar.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Capitalei, percheziţiile au loc la 38 de adrese din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu.

„Percheziţiile sunt efectuate ca urmare a cercetărilor ce se desfăşoară într-un dosar penal în care există indicii privind săvârşirea unor infracţiuni în domeniul achiziţiilor publice, prin care ar fi fost diminuate resursele financiare ale unei instituţii de interes public local”, a precizat Poliţia Capitalei.

Percheziţiile sunt făcute de poliţiştii bucureşteni specializaţi în investigarea fraudelor, coordonaţi de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Activităţile sunt efectuate cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...