Voiculescu: Următoarele săptămâni vor reprezenta cel mai probabil „proba unei generaţii”. Cu un comportament responsabil putem salva în perioada următoare mai mulţi oameni decât au murit la Revoluţie

05 04. 2021
vlad voiculescu

„Întrăm într-o perioadă – şi s-ar putea să vorbim chiar de perioada între Paştele catolic şi Paştele Ortodox – o perioadă care probabil că va fi proba unei generaţii, la fel cum, dacă vreţi, bunicii noştri şi-au dat proba generaţiei în a Doilea Război Mondial, la fel cum o generaţie întreagă a fost impactată de ceea ce s-a întâmplat la Revoluţie, la fel în perioada următoare vom vedea cât de solidari, cât de responsabili putem să fim şi, dacă vreţi, să ne uităm la cifre, cu un comportament responsabil putem salva în perioada următoare mai mulţi oameni decât au decedat la Revoluţie. Cu un comportament responsabil putem depăşi o pandemie care ne costă pe noi toţi nu numai pe cei care se îmbolnăvesc ci şi pe cei care trebuie să aştepte să primească tratamentul medical de care au nevoie şi pe cei care trebuie să respecte restricţii şi pe toată lumea, pentru toată lumea sunt costuri semnificative. Avem şansa să trecem peste această, pandemie dacă punem cu toţii umărul”, a declarat ministrul Sănătăţii duminică, într-o conferinţă de presă, conform News.ro.

Voiculescu: 167 de copii internaţi cu SARS Cov 2, dintre care 16 la ATI şi 2 intubaţi

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat că se observă scăderea vârstei pacienţilor infecţia cu SARS-Cov 2 cu forme medii, severe şi critice, adăugând că 167 de copii sunt acum internaţi, din care 16 sunt în secţia ATI, doi fiind intubaţi, scrie Agerpres..

„Avem astăzi două noi recorduri, care nu sunt menite să ne bucure: primul este cel mai mare număr de infectaţi cu COVID-19 şi internaţi şi, de asemenea, cel mai mare număr de pacienţi internaţi la ATI cu COVID-19. Sunt 13.714 pacienţi internaţi şi 1.456 pacienţi doar la ATI. Cred că va fi nevoie în perioada următoare de un efort personal al fiecăruia dintre noi pentru a ne regăsi cu bine la ieşirea din această pandemie, ieşire, luminiţă, pe care deja o vedem. Priorităţile în această perioadă este cât se poate de clare. În spaţiul public există foarte mult zgomot, există foarte multe păreri şi părerile sunt foarte binevenite atât timp cât nu uităm esenţialul. Cred că noi toţi suntem de acord că prioritatea zero este salvarea de vieţi şi limitarea la minimum a deceselor evitabile. De asemenea, o prioritate este la limitarea problemelor socio-economice care derivă de această situaţie. Acestea sunt priorităţile noastre”, a afirmat Voiculescu, duminică, într-o conferinţă de presă.

El a spus că este un moment important de solidaritate şi de mobilizare – care este „dificilă şi greu de îndurat”, dar care duce la normalitate.

„Acest val trei vine peste valurile anterioare care au lăsat în urma lor un număr de pacienţi la terapie intensivă. Acest val trei vine cu noi pacienţi care suplimentează numărul deja mare de pacienţi în secţiile deja ocupate. Observăm o creştere a ratei de transmitere a virusului şi un număr mare de persoane infectate pornind de la un caz iniţial. Cu alte cuvinte, vedem familii întregi care vin la spital după puţină vreme de la infectarea primului membru al familiei”, a adăugat Voiculescu.

Potrivit acestuia, se observă scăderea vârstei medie a pacienţilor cu forme medii şi severe, critice, internaţi la ATI şi apariţia acestor forme la pacienţi fără comorbidităţi, comparativ cu valurile precedente.

„Vedem, de asemenea, copii internaţi. Avem în acest moment 167 de copii internaţi, din care 16 sunt în secţia ATI, doi dintre aceştia sunt intubaţi”, a afirmat Voiculescu.

El a mai spus că, din totalul pacienţilor cu forme critice, mai mult de o treime sunt pacienţi intubaţi, spre deosebire de începutul pandemiei când proporţia formelor severe şi critice era semnificativ mai redusă.

Voiculescu: Sunt peste 1.600 de paturi la terapie intensivă destinate pacienţilor COVID-19

Ministrul sănătăţii Vlad Voiculescu a anunţat că există în prezent peste 1.600 de paturi la terapie intensivă, destinate pacienţilor COVID-19 din România.

„Am vorbit despre cifrele celor internaţi la ATI. Vreau să subliniez că transportul pacientului critic pe distanţe mari este riscant. Aceasta nu este o soluţie pe care să o aplicăm pauşal, este o soluţie doar acolo unde nu există alternative. (…) Este extrem de important să folosim la maximum baza materială şi resursa umană calificată acolo unde există”, a afirmat duminică Vlad Voiculescu, într-o o conferinţă de presă, scrie Agerpres.

El a mai spus că una dintre priorităţi este suplimentarea paturilor la spitale cu tradiţie în tratamentul bolilor cronice: Spitalul Fundeni, Institutul clinic Fundeni – cu un număr de 70 de paturi cu oxigen şi 14 paturi de ATI, care sunt disponibile sau în pregătire, Institutul Oncologic Bucureşti – 5 paturi de terapie intensivă şi 5 paturi pentru terapie acută, disponibile.

Voiculescu a menţionat că 35 de paturi cu oxigen sunt suplimentare la spitalul Colentina, 2 paturi de terapie intensivă la Spitalul Gerota şi 16 paturi cu oxigen la Spitalul Colţea.

„Este, de asemenea, o creştere a numărului de paturi avizate în unităţile mobile, din curţile spitalelor, precum Nasta, Babeş. Vorbim de o creştere de la 8 la 12 paturi la fiecare maşină şi despre creşterea la 45 a paturilor de terapie intensivă de la spitalul Pantelimon”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

El a anunţat că, începând de luni, vor fi 12 paturi în plus la Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeş” din Bucureşti.

„Sunt peste 1.600 de paturi la terapie intensivă la momentul acesta destinate pacienţilor COVID-19 în România. Vreau să spun că sunt două recorduri astăzi şi anume numărul de pacienţi infectaţi şi numărul pacienţilor la ATI. Cu greu se poate spune că una dintre aceste cifrele sunt în responsabilitatea Ministerului Sănătăţii. Vorbim despre cifre pe care sistemul medical nu le poate influenţa, vorbim despre cifre care ţin mai degrabă de solidaritate şi de responsabilitatea fiecăruia dintre noi. (…) Un apel cât se poate de clar, de sincer la responsabilitate faţă de ceilalţi. Este necesar şi ca fiecare să fie responsabil faţă de sine şi faţă de cei apropiaţi. Dacă aţi contactat virusul raportaţi, dacă aveţi concentraţia de oxigen sub 94 sau dacă vi se pare că duceţi boala pe picioare, mergeţi să vă vadă cineva măcar prin telemedicină”, a mai spus Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că foarte mulţi pacienţi care sunt acum la terapie intensivă vin foarte târziu la spital.