Voinea, BNR: Prima Casă şi-a făcut treaba şi poate să continue. Riscul unui şoc de dobândă este îndepărtat

Economica.net
07 04. 2016
prima_casa_5676543496798_38114400

El a răspuns unei întrebări cu privire la faptul că în Raportul asupra stabilităţii financiare din octombrie 2015, BNR atrăgea atenţia asupra riscurilor pe care le presupun aceste împrumuturi.

‘Analiza din raportul precedent era mult mai nuanţată. Una este să crească dobânda de la nivelul actual şi alta este să crească peste nivelul la care a fost luat creditul. Pentru că majoritatea celor care au luat credit prin Prima Casă au luat la alte dobânzi, în 2010, 2013, 2014. Dobânzile s-au dus în jos semnificativ în ultimul an, ultimul an şi jumătate. Mai mult, programul are nişte condiţii speciale: de avans, de dobândă (raportată la ROBOR, pe care Guvernul poate să o modifice), dar şi-a propus să îi ajute pe tineri şi pe cei cu venituri reduse să acceseze o casă şi eu cred că şi-a făcut treaba şi că poate să continue. Dar este o decizie a Guvernului, nu a BNR. Însă, din punct de vedere al riscurilor, am făcut analize de impact, dar impactul pentru debit este mult mai mic atunci când îl privim din perspectiva raportului dintre la cât ar ajunge dobânda dacă aceasta ar creşte şi dobânda la care a luat efectiv creditul. Dar, un şoc pe latura dobânzii ROBOR nu poate avea loc în situaţia în care nu se întâmplă nimic altceva în economie. Cu un mix adecvat de politici economice, un astfel de şoc este o perspectivă destul de îndepărtată’, a subliniat Voinea.

În raportul din octombrie 2015, BNR sublinia faptul că perioada lungă de creditare pe acest program creşte ‘senzitivitatea’ la la rata dobânzii. În plus, gradul de îndatorare este mai ridicat comparativ cu debitorii cu credite imobiliare care nu au apelat la program, din cauza avansului mai mic suportat (minim 5% la Prima Casă, minim 15% la ipotecarele clasice în lei).

‘Este utilă o analizare a utilităţii măsurii programului ‘Prima Casa’, acordat în condiţiile actuale, şi a contextului în care acesta mai aduce o valoare adăugată superioară vulnerabilităţilor pe care le creează. În perioada următoare, riscurile creditelor acordate prin acest program s-ar putea majora în eventualitatea creşterii ratei dobânzii. O analiză de senzitivitate a gradului de îndatorare la o creştere a ratei dobânzii indică un efect important în cazul creditelor acordate prin programul ‘Prima Casa”, se arată în Raportul asupra stabilităţii financiare publicat de BNR în octombrie.