Voinea, despre măsura privind creditul fiscal: Este o măsură prin care stimulăm creşterea economică

Economica.net
06 02. 2014
voinea_72197600

‘Aceasta este o măsură de creştere economică şi nu cred că cineva din această ţară nu doreşte să avem creştere economică. Este o măsură de stimulare a cererii interne, o măsură de care economia are nevoie ca să crească mai puternic. De ea beneficiază toţi cetăţenii, chiar dacă se adresează celor cu venituri mai mici. În aceeaşi economie trăiesc şi cetăţeni cu venituri mai mari şi, dacă cel cu venituri mai mici are bani ca să cumpere, finanţează locurile de muncă, inclusiv pe cele cu venituri mai mari. Vânzătorii vând, producătorii produc, cu o singură condiţie: să şi consume lumea – şi în 2013 nu prea s-a consumat’, a explicat Voinea, la TVR 1.

Acesta a precizat că este nevoie de cerere internă şi a subliniat că, anul trecut, contul curent a fost ajustat cu 3%.

‘Trebuie să avem cerere internă. În 2013, a avut loc o ajustare semnificativă a contului curent de la 4% din PIB la 1% din PIB. Deficitul fiscal bugetar a rămas la 2,5%, e adevărat, s-au plătit arieratele, s-a făcut o ajustare fiscală, dar acolo, în zona de 2%. Înseamnă că toată ajustarea contului curent, de 3% din PIB, a provenit din zona sectorului privat, adică sectorul privat s-a contractat cu 3% din PIB. Era datoria oricărui guvern să vină cu măsuri care să stimuleze sectorul privat, atât pe partea de consum, cât şi pe partea de investiţii’, a spus Liviu Voinea.

Ministrul delegat pentru Buget a menţionat că această măsură este una prin care se creează un cadru şi că este opţională şi pentru client şi pentru bănci.

‘Este o măsură prin care noi creăm un cadru şi spunem creditorului şi băncii că, dacă doresc să intre în acest cadru prin care să se reducă cu până la jumătate rata la bancă, serviciul datoriei, timp de doi ani, atunci, după doi ani, când serviciul datoriei creşte, ca să compenseze amânarea din prezent, statul intervine şi îi dă credit fiscal. Adică, dă o reducere la impozitul pe venit. Le creăm cadrul prin care, dacă vor să îşi restructureze datoria, dacă doreşte clientul, în această schemă, cu nemodificarea condiţiilor de dobândă de la data intrării în vigoare a schemei, cu restructurarea doar a creditelor performante, a celor ce nu au restanţe mai mari de 90 de zile, atunci vine statul şi le dă peste doi ani credit fiscal, adică le reduce impozitul datorat pe venit. Este opţional şi din partea clientului şi din partea băncii’, a explicat Voinea.

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că Executivul va adopta o Ordonanţă prin care persoanele care au credite la bănci şi un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înţelegeri cu banca, la înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani.

Măsura va intra în vigoare de la 1 aprilie şi de ea vor putea beneficia cei care nu au restanţe mai vechi de 90 de zile la creditele bancare.

În privinţa creditului fiscal de la stat, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat că acesta se acordă pe doi ani şi poate fi de până la 200 de lei pe lună.