„Ministerul Finanţelor Publice, atât ministrul Finanţelor Publice, cât şi ministrul delegat pentru Buget au avizat favorabil proiectul de lege, cu o observaţie, o notă, preluată în textul aprobat de Guvern. Nota prevedea introducerea unui alineat cu următorul conţinut: prevederile prezentei legi referitoare la nivelul redevenţei se armonizează cu legislaţia cadru privind redevenţele în vigoare pe perioada proiectului”, a spus Voinea.
El a precizat că această prevedere referitoare la redevenţă a fost introdusă pentru a face posibile modificări ulterioare ale nivelului redevenţelor.
„Această prevedere asigură, în cazul în care statul român doreşte să modifice nivelul şi regimul redevenţei, nu doar pentru exploatările miniere, permite deci completarea prevederilor legii cu posibile modificări ale redevenţelor în viitor. Am avut această iniţiativă întrucât în perioada următoare România trebuie să reanalizeze nivelul şi regimul redevenţelor nu doar pentru minerit, în general pentru resurse naturale. Există un proces de elaborare a unei noi legislaţii în domeniu”, a spus Voinea.
El a mai spus că proiectul aduce beneficii din punct de vedere bugetar.
„România, din 2007, nu mai încasează redevenţe pentru aur, pentru că nu mai extrage aur. Orice în plus e binevenit la buget. Sunt venituri directe din forţa de muncă – 2.300 de oameni la momentul de vârf, 900 în faza de operare, impozite aferente, venituri din CAS, impozit pe venit, sănătate”, a spus Voinea.
El a fost întrebat de membrii Comisiei care este previziunea bugetară faţă de acest proiect.
„Din punct de vedere al redevenţei, în funcţie de preţul pe piaţa internaţională al unciei, previziunea conservatoare, la un preţ de 900 de dolari, e de redevenţă încasată de stat pe întreaga durată de 400 de milioane de dolari. La preţ mai mare, de 1.200, previzunea e de 600 milioane de dolari. Faţă de nivelul actual, care e zero, acesta e un plus”, a spus Voinea.