Voinea: România are nevoie de antreprenori locali pentru a se dezvolta sustenabil
„A fi antreprenor nu înseamnă să ai idei, ci mai ales să ai curaj, să rişti, să te implici. România are nevoie de antreprenori locali pentru a se dezvolta sustenabil, de spiritul lor de iniţiativă şi de apetitul lor de risc, dar aceştia au nevoie şi de capital. Aici intervine rolul sectorului financiar, să lege antreprenoriatul de credit, să finanţeze dezvoltarea afacerilor care au şanse de reuşită. Fără antreprenori nu avem inovare şi fără inovare nu avem creştere economică durabilă. Fără capital românesc şi fără iniţiativă antreprenorială locală, o bancă centrală independentă, aşa cum este a noastră, Banca Naţională, simte că nu poate să-şi exercite pe deplin menirea şi rostul”, a spus Voinea.
Oficialul BNR a rememorat, totodată, momente din istoria sistemului financiar din România, când în secolul al XIX-lea peste 100 de bănci comerciale funcţionau în zona din jurul Băncii Centrale.
„Pentru Banca Naţională a României este o plăcere şi o bucurie să găzduiască la Muzeul BNR expoziţia „100 de ani de antreprenoriat în România”. De altfel, nu se putea alege un loc mai bun pentru această expoziţie decât Sala de Marmură a Băncii Naţionale. Această sală reprezintă în sine o memorie a antreprenoriatului românesc. Păstrarea memoriei colective a antreprenoriatului românesc este esenţială pentru o cultură încercată în anii comunismului. În spaţiile pe care le vedeţi între aceste coloane erau la sfârşitul secolului XIX ghişee unde funcţionarii Băncii Naţionale scontau şi validau. În jurul clădirii Băncii Naţionale funcţionau, la vremea respectivă, peste 100 de bănci comerciale, aici fiind inima financiară a ţării”, a punctat viceguvernatorul BNR.
CITR Group a inaugurat, marţi, expoziţia „100 de ani de antreprenoriat în România”, vernisaj la care publicul larg are acces timp de două săptămâni, începând din 27 septembrie, în cadrul Muzeului Băncii Naţionale a României.
Expoziţia prezintă poveştile unor oameni care au schimbat istoria antreprenoriatului în România încă din perioada interbelică: Ioan (Jean) C. Mihail, Tiberiu Eremie, Dimitrie Leonida, Nicolae Malaxa, Dumitru Mociorniţă, Petre Georgescu-Delafras, Max Auschnitt, Blaziu Guban, Nicolae Chrissoveloni şi Francisc Neuman.
De asemenea, în cadrul secţiunii dedicate antreprenorilor contemporani sunt prezentaţi, printre alţii, Dragoş Anastasiu, Felix Pătrăşcanu, Dan Şucu, Florin şi Măriuca Talpeş, în timp ce la categoria „Noua generaţie” sunt evidenţiaţi tineri precum Mihaela Glăvan, Mihai Simiuc, Monica Cadogan, Radu Constantinescu & Ioan Iacob, Oana & Vlad Craioveanu sau Laurentiu Bănescu & Alexandru Gemănu.