Datele preliminare vor fi prezentate Executivului în prima şedinţă a acestuia.
„Cifra provizorie şi preliminară este de 19.043.767 persoane. Această cifră nu a fost contestată de niciun membru a comisiei centrale şi nici de altcineva. Legat de această cifră fac două precizări: datele provizorii şi preliminarii nu sunt transmise la Eurostat sau alte organisme internaţionale, decât datele finale, conform programului, în 2013. Termenul de 27 de luni de la data prelucrării nu poate fi depăşit. Aşa prevăd regulamentele în vigoare. Datele provizorii şi preliminare au caracter informativ, şi nu decizional, nefiind utilizate la reconstituirea seriilor statistice de date, la calculul indicatorilor statistici derivaţi macroeconomici sau sectoriali”, a declarat Voineagu într-o conferinţă de presă.
El a precizat că datele recensământului nu pot fi utilizate în stabilirea listelor electorale permanente.
„Datele de recensământ nu pot fi utilizate în stabilirea listelor electorale permanente. Pentru întocmirea listelor electorale permanente sunt instituţii abilitate, nu statistica, cu toate că au fost tot felul de intoxicări şi atacuri la adresa statisticii, din păcate, le-am luat nevinovaţi. (…) Precizez că nu are întâlnirea de astăzi absolut nicio legătură, cum de altfel nici recensământul nu are nicio legătură cu procesul electoral, cu validarea sau invalidarea referendumului”, a susţinut Voineagu.
El a menţionat că, potrivit legii, Comisia centrală pentru recensământul populaţiei şi a locuinţelor îşi încetează activitatea la data publicării datelor preliminare ale recensământului iar rezultatele definitive şi detaliate vor fi difuzate şi publicate de INS.
„În materialele pe care le vom prezenta Guvernului României în prima şedinţă vor avea şi o anumită structură, deci nu ne referim doar la populaţia stabilă, ci la structura populaţiei stabile preliminare după religie, informaţii şi date statistice despre gospodării, locuinţe, structura fondului de locuinţe pe fondul de proprietate, dotarea locuinţelor convenţionale cu principalele instalaţii şi dependinţe. Între datele preliminare şi cele definitive care vor fi în semestrul doi 2013 pot sau nu pot să apară diferenţe. Pot să apară diferenţe întrucât în această perioadă se vor realiza o serie de operaţiuni tehnice: recuperare de informaţii sau date statistice lipsă prin interogarea bazelor de date şi a surselor administrative, tratarea nonrăspunsurilor, agregarea datelor, imputarea sau ajustarea datelor, verificarea corectitudinii datelor şi soluţionarea eventualelor erori, realizarea soluţiilor informatice de construire a hipercuburilor şi testarea ei şi deja se lucrează la elaborarea raportului de calitate al recensământului”, a explicat Voineagu.
Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte persoanele plecate pe perioadă îndelungată în străinătate, la această oră nu se poate cunoaşte o cifră exactă.”‘La acestă oră n-am putea să vă spunem exact. Noi avem un formular, PPI, persoane plecate pe perioadă îndelungată, toate formularele nu sunt în întregime introduse în baza de date. Vă reamintesc că sunt introduse în proporţie de aproape 49%. Dar pentru noi există această preocupare şi în curând veţi afla pe site-ul nostru şi astfel de informaţii despre persoanele plecate în străinătate obţinute prin statistici în oglindă, ca sursă de la Eurostat, dar şi de la oficiile de statistică ale altor ţări’, a precizat Voineagu.