De la o cifră de afaceri de puţin peste 100.000 de euro în 2007, Vola.ro a crescut an de an şi a reuşit să depăşească foarte multe dintre agenţiile de turism tradiţionale şi nicio altă agenţie online nu-i ameninţă poziţia. Anul 2012 l-a încheiat cu o cifră de afaceri de aproape 21 de milioane de euro. Iar din 2008 mege pe profit.
Vola.ro a început ca o agenţie online de vânzare a biletelor de avion. Pachetele turistice au fost adăugate mai târziu, iar acum, vânzarea de vacanţe city-break continuă pe un trend ascendent. Investiţiile în partea tehnologică, dar şi marketing, se ridică la câteva milioane de euro.
Clientul Vola.ro călătoreşte în medie de 2,5 ori pe ani, are între 25 şi 45 de ani, provine din mediul urban şi are venituri medii şi peste medie. Preferă călătoriile scurte în locul celor mai lungi, de câteva săptămâni. Fapt ce a dus la creşterea vânzărilor pe segmentul de vacanţe city-break, deşi 80% din vânzările Vola.ro sunt pentru biletele de avion.
Dacă la început Vola.ro a început cu revânzarea unor pachete turistice de la tour-operatori, combinate cu vacanţele de tip city-break, ceea ce a permis ca potenţialii clienţi să poată compara, spre exemplu, o săptămână în Bulgaria cu un pachet mai lung sau mai scurt la Roma, acum compania are propria platformă de astfel de pachete turistice.
Pe lângă aceasta, există şi segmentul de rezervări de hoteluri, lansat la jumătatea anului trecut, iar partenerii sunt platformele online Booking.com, GTA, Go Global, dar şi mari lanţuri hoteliere internaţionale.
„Ce am observat a fost faptul că city-break-urile aveau un trend ascendent în cadrul acestui departament, mult mai pronunţat decât produsele de tour-operator. Acesta a fost motivul pentru care am şi decis aproape să renunţăm la produsele de tour-operator. Vindem şi produse de tour-operator, dar exclusiv vara şi nu vindem România. E vorba de sejururi în Turcia, Grecia, Bulgaria şi tot ceea ce ne oferă tour-operatorii. Dar atenţia noastră este pe city-break-uri, pe care le vindem tot timpul anului şi au o creştere substanţială faţă de anul trecut”, a declarat într-un interviu pentru ECONOMICA.NET,Daniel Truică, managing partner şi unul dintre fondatorii Vola.ro.
Creşterea pe segmentul de hoteluri şi vacanţe de city-break pentru perioada ianuarie-iulie 2013 a fost de 108% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
„Urmărim foarte atent rata de întoarcere a clienţilor pentru că ne bazăm pe aceştia. Prima vânzare e în pierdere şi e foarte important să revină la noi şi din punctul acesta de vedere facem toate eforturile să revină, pentru că pe asta ne bazăm afacerea”, ne-a mai declarat Truică.
Săptămâna aceasta, segmentul de city-break-uri va avea parte de cel mai mare update de până acum. Schimbările operate la interfaţă şi produs vor diferenţia segmentul de city-break pe piaţă, crede Truică, care nu se simte ameninţat de competitorii Paravion şi eSky.ro. Infograficul interactiv de mai jos explică şi de ce.
De ce Vietnam
Recent, Truică evalua întregul grup, din care face parte Vola.ro, sora geamănă din Polonia – Fru.pl, dar şi operaţiunile din Ucraina şi Vietnam, la 27-30 de milioane de euro. Investitorii sunt interesaţi de grup, dar încă nu a fost luat nicio decizie pentru vânzarea unei părţi minoritare.
„Odată ce ne-am plasat pe primul loc în clasamentul Deloitte, am intrat pe radarul multor investitori care urmăresc aceste clasamente. Şi din acel moment am început practic să avem discuţii constante cu diversi investitori. Suntem abordaţi de fonduri de capital de risc sau fonduri de private equity de câţiva ani şi de cele mai multe ori sunt propuneri care vin din partea lor”, mai spune Truică.
„Nu am făcut niciodată un secret faptul că am vrea să obţinem nişte fonduri pentru o extindere regională. Vrem să folosim eventualii bani către două lucruri: să mărim echipa tehnică pentru a accelera toate proiectele pe care le avem în derulare şi să intrăm pe noi pieţe”, ne-a mai declarat Daniel Truică.
Cei trei antreprenori au intrat pe pieţele din Ucraina şi Vietnam, iar pentru viitor, ţările vizate petru extinderi sunt cele de frontieră, unde se constată o perspectivă de creştere a pieţei.
„Vietnamul e o piaţă care încearcă să emuleze succesul Chinei din punct de vedere economic. Şi atunci anticipăm că guvernul o să implementeze o serie de măsuri care să sprijine proprietatea privată, pe lângă cele deja în vigoare.. Toţi ceilalţi indicatori la care ne uităm, precum rata de penetrare online, a mijloacelor de plată online, mobilă, produsul intern brut pe cap de locuitor, chiar dacă nu sunt la nivelul Chinei, noi anticipăm că o să crească, şi atunci vrem să avem avantajul de a fi primii”, mai spune Truică.
De ce uneori, la Vola.ro biletele de avion sunt mai ieftine
„Motivul pentru care s-ar putea să găseşti bilete de avion mai ieftine, şi nu vreau să vorbesc de un caz particular, dar în general, investiţia pe care am făcut-o în motorul de căutare presupune şi faptul că uneori căutăm disponibilitate pe zboruri pe alte pieţe. Iar dacă o companie alocă o anumită disponibilitate pieţei din România şi pe aceeaşi cursă există o disponibilitate diferită pe o piaţă adiacentă, noi o căutăm în mai multe locuri pentru a oferi biletul la cel mai mic preţ”, ne-a mai declarat Truică.
În plus, Vola.ro spune că garantează cel mai mic tarif. Dar, lunar, se întâmpla ca unii clienţi să ceară garanţia oferită de companie pentru cel mai mic tarif garantat.
Practic, dacă un client face o rezervare pe site şi în termen de 24 de ore găseşte un tarif mai mic în altă parte, Vola.ro oferă discount pana la tariful mai mic plus un discount suplimentar. Cel mai adesea, acest lucru se întâmplă în cazul rezervărilor la hoteluri.
„Acest fenomen se întâmplă pe segmentul de hoteluri, şi asta pentru că turiştii caută un hotel pe Vola, apoi caută acelaşi hotel pe o altă platformă pe care noi nu o avem integrată. Şi, dacă din întâmplare o altă platformă are un contract diferit, mai bun, de disponibilitate cu hotelul respectiv, e posibil să gaseşti hotelul la un tarif mai mic. Motivul pentru care am lansat de fapt această garantare a tarifelor are mai puţin de-a face cu marketingul, cât mai mult cu un fel de scanare a pieţei. Pentru că din această garantare a preţurilor obţinem informaţii importante de pe piaţă. În momentul în care îmi vin cereri ca alte platforme au anumite contracte cu hotelierii pe care eu nu le găsesc, e un semnal că ar trebui să vorbesc cu aceea platformă ca să ofer asta clienţilor noştri”, mai spune Daniel Truică.
În ce ar investi Daniel Truică dacă ar avea 10 milioane de euro
„Partea de îmbunătăţire a platformei tehnologice este principalul proces al firmei şi cred că experienţa clientului cap-coadă pe care o are cumpărând de la noi este foarte mult influenţată de acest lucru. Şi atunci, principalul lucru care ne lipseşte este tot în direcţia asta. Aş vrea să accelerăm proiecte care îşi aşteaptă rândul în ordinea priorităţii. Dacă mâine aş avea 10 milioane de euro de investit, în această parte aş investi şi tot mi s-ar părea insuficient. Şi dacă am putea să creştem echipa de dezvoltatori IT, acesta e primul lucru pe care l-aş face”, spune fondatorul Vola.ro.
Vola.ro estimează pentru acest an o cifră de afaceri în creştere cu 30%, până la nivelul de 26-27 de milioane de euro. Compania Vola.ro a fost desemnată câştigătoarea locului 1 la categoria „Turism – Cel mai bun website românesc de rezervări online” în cadrul Galei Premiilor de Excelenţă ce a avut loc pe 21 mai 2013.
Înfiinţată în 2007, compania Vola.ro a fost lansată iniţial, în 2004, ca un business de turism de nișă destinat studenţilor, sub numele de Student Afventure SRL. În prezent, Vola.ro are 51 de angajaţi şi deserveşte persoane fizice sau companii cu servicii complete de turism: bilete de avion de linie şi low-cost, rezervări hoteluri, pachete de vacanţă, asigurări medicale de călătorie şi servicii de rent-a-car.