În timp ce volatilitatea scăzută poate fi observată pentru toate monedele din G10, pieţele revenind uşor la normal după vacanţa de srăbători, cazul lirei iese în evidenţă, având în vedere că un summit al Uniunii Europene din luna martie este considerat ca un termen limită pentru stabilirea termenilor acordului de tranziţie cu UE, scrie News.ro.
Acest acord ar face ca băncile să îşi păstreze sediile centrale la Londra. Cu toate acestea, volatilitatea lirei sterline, măsurată pe termen de trei luni, a atins vineri cel mai redus nivel după decembrie 2014.
”Aşteptările destul de ridicate ca faza de tranziţie post-Brexit să fie convenită la începutul anului 2018 reduce volatilitatea”, a declarat Jane Foley, director pentru strategie în domeniul valutar la Rabobank.
Lira a urcat în acest an peste nivelul de 1,35 dolari pe unitate, susţinută de optimismul provocat de progresele negocierilor referitoare la Brexit şi aşteptările pentru o nouă majorare a dobânzilor de către Banca Angliei. Moneda britanică ar putea reveni însă în jurul nivelului de 1,2 dolari pe unitate, dacă summitul in martie va eşua, a apreciat Nick Verdi, director de strategie pentru monedele din G10 la banca Standard Chartered.